Partnerzy KSOW

Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy

Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)

NIP:
7123333257

REGON:
366663079

Adres siedziby:
lubelskie
Zawieprzyce 115A
21-077 Spiczyn

Numer telefonu: 732 806 506
Strona WWW: https://www.stowlubkuch.eu/
Adres e-mail: j.jakubczak@stowlubkuch.eu

Zasięg terytorialny:
regionalny

Priorytety PROW:

III. Organizacja łańcucha dostaw żywności

  • Produkty ze znakami jakości

VI . Zrównoważony rozwój terytorialny

  • Budowanie marki terytorialnej

Opis dotychczasowej działalności:

Na mocy ustanowień Walnego Zgromadzenia z 2017 r i wpisu do KRS powstało na ziemi lubelskiej Stowarzyszenie Lubelskich Kucharzy, mając nowy Statut, nowe władze, a jednocześnie moc doświadczeń, bogatych doświadczeń i działa grono wspaniałych osób-grono założycielskie kucharzy i szefów kuchni.

Jesteśmy młodą Instytucją, która organizuje różnego typu akcje tj. charytatywne, szkoleniowe w szerokim zakresie po przez kuchnię regionalną, techniki kulinarne,różne trendy, kuchnie świata itp. kiermasze świąteczne, konkursy, kiermasze produktów regionalnych.

Pierwszą inicjatywą jaką wspólnie organizowaliśmy była 11 czerwca zbiórka pieniędzy ze sprzedaży potraw wykonanych przez kucharzy ze stowarzyszenia przy pomocy sponsorów między dla Szkoły Podstawowej Specjalnej nr 26 imieniem J.Korczaka .

Następnym wydarzeniem był konkursu „Lubelskie smaki”, konkurs w którym uczestniczą uczniowie szkół gastronomicznych a przede wszystkim kucharze profesjonaliści .

Braliśmy udział w XVIII edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Tym razem spotkaliśmy się w urokliwym Nałęczowie

współpraca Lokalnymi Grupami Działania

Celem stowarzyszenia jest prowadzenie działalności w zakresie :

 

1) poznawanie tradycji kulinarnych innych narodów

2) kształtowanie i rozwijanie wzorców racjonalnego żywienia wśród szerokich kręgów społeczeństwa

3) kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych i cukierniczych

4) popieranie sztuki kulinarnej i cukierniczej

5) uzupełnianie wiedzy i umiejętności kulinarnych członków,

6) współpraca z innymi podmiotami o podobnym działaniu

Data rejestracji: 10.12.2018