Partnerzy KSOW

Gościniec 4 żywiołów

Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)

NIP:
5512451369

REGON:
120236327

Adres siedziby:
małopolskie
Zakrzów 175
34-145 Zakrzów

Numer telefonu: 33 843 62 18
Strona WWW: gosciniec4zywiolow.pl
Adres e-mail: lgd.gosciniec@gmail.com

Zasięg terytorialny:
regionalny

Priorytety PROW:

III. Organizacja łańcucha dostaw żywności

  • Marketing produktów rolnych
  • Produkty ze znakami jakości
  • Przetwórstwo produktów rolnych

VI . Zrównoważony rozwój terytorialny

  • Aktywizacja społeczna
  • Leader/ RLKS

Opis dotychczasowej działalności:

Stowarzyszenie powstało w 2006 r w ramach realizacji programu Leader+. Będąc Lokalną Grupą Działania zrzesza ono przedstawicieli 4 gmin: Lanckorony, Mucharza, Stryszowa i Kalwarii Zebrzydowskiej z sektora publicznego, społecznego oraz prywatnego, działających na rzecz obszarów wiejskich oraz miejsko-wiejskich z uwzględnieniem rozwoju zasobów ludzkich, ochrony oraz promocji środowiska naturalnego, krajobrazu i zasobów historyczno-kulturowych, rozwoju turystyki, sportu i kultury oraz popularyzacji i rozwoju produkcji wyrobów lokalnych. W okresie 2009-2014 Stowarzyszenie realizowało Lokalną Strategię Rozwoju na lata 2009-2014, która została opracowana w ramach programu Osi 4 Leader „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” PROW 2009-2014. Przeprowadzono nabory wniosków skierowane min. dla organizacji pozarządowych, firm czy samorządów. Obecnie prowadzone są nabory w ramach nowego okresu realizacji PROW na lata 2014-2020. Od 2010r Stowarzyszenie jest głównym partnerem projektu ,,Produkt Lokalny Małopolska- rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski” realizowanym przez FPdŚ ze środków Funduszu Szwajcarskiego. W ramach projektu powstał w Zakrzowie inkubator kuchenny- z nowoczesną kuchnią wyposażoną w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie. Pozwala to na prowadzenie działalności produkcyjnej, usługowej oraz szkoleniowo-doradczej z zakresu przetwórstwa rolno-spożywczego i gastronomii. Lokalni rolnicy, małe firmy i osoby oraz organizacje zainteresowane tego typu działalnością mogą skorzystać z inkubatora wynajmując pomieszczenia i wyposażenie kuchni oraz chłodnię w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów. Organizacja pracy i spotkania dotyczące inkubatora odbywają się pod nadzorem wyszkolonego personelu. Prowadzone jest doradztwo w zakresie wprowadzania żywności do obrotu oraz szkolenia i warsztaty związane z produkcją i gastronomią.

Data rejestracji: 10.02.2017