Partnerzy KSOW

Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie

Forma prawna:
Rolnicze zrzeszenie branżowe i sektorowe (m.in.: klastry)

NIP:
8722408909

REGON:
181101597

Adres siedziby:
podkarpackie
ul. Legionów 58
39-220 Pilzno

Numer telefonu: 607 345 850
Strona WWW: www.tradycyjniewedzone.pl
Adres e-mail: andrzej.boratyn@wp.pl

Zasięg terytorialny:
lokalny

Priorytety PROW:

I. Transfer wiedzy i innowacje

  • Innowacje w przetwórstwie rolno-spożywczym
  • Innowacje w łańcuchach żywności
  • Transfer wiedzy

III. Organizacja łańcucha dostaw żywności

  • Produkty ze znakami jakości

Opis dotychczasowej działalności:

Stowarzyszenie utworzone zostało 14 stycznia 2014 r. przez przedstawicieli 97 zakładów z południowego regionu Polski, którzy wyrazili zaniepokojenie o dalszy byt zakładów mięsnych średniej i małej wielkości oraz pracowników w nich zatrudnionych po wprowadzeniu nowelizacji przepisów dotyczących zawartości benzo(a)pirenu w produktach mięsnych równocześnie zwracając uwagę na zagrożenie dla tradycji i dziedzictwa kulinarnego reprezentowanych regionów jako konsekwencję wprowadzenia tych przepisów.

Upoważnieni Przedstawiciele zobowiązani zostali do wystąpienia do Prezydenta RP, Premiera Rządu RP oraz Komisji Europejskiej o:

przedłużenie okresu przejściowego dla obowiązywania dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1881/2006

utrzymanie dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla wszystkich produktów mięsnych lub wprowadzenie odstępstwa wyłącznie dla produktów mięsnych tradycyjnie wędzonych dopuszczającego zawartość benzopirenu do 5,0 mikrogramów/kg.

Stowarzyszenie lobbowało o przedłużenie czasu przejściowego i derogację przepisów dotyczących zawartości WWA w wyrobach wędzonych tradycyjnie do czasu opracowania metody wędzenia tradycyjnego umożliwiaj zachowanie wymogów rozporządzenia (WE) nr 1881/2006.

Stowarzyszenie zamierza wystąpić o wsparcie w prowadzeniu prac badawczych nad opracowaniem metody wędzenia tradycyjnego spełniającego wymogi w/w rozporządzenia.

Data rejestracji: 16.01.2019