Partnerzy KSOW

Fundacja Semper Naturalae

Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)

NIP:
8971835332

REGON:
366597394

Adres siedziby:
dolnośląskie
ul. Łaciarska 28 lok. 204
50-146 Wrocław

Numer telefonu: 600021151
Strona WWW: http://zawsze-naturalnie.pl/
Adres e-mail: anna.salejda@upwr.edu.pl

Zasięg terytorialny:
międzynarodowy

Priorytety PROW:

I. Transfer wiedzy i innowacje

  • Innowacje w rolnictwie ekologicznym
  • Innowacje w łańcuchach żywności
  • Transfer wiedzy

III. Organizacja łańcucha dostaw żywności

  • Produkty ze znakami jakości

Opis dotychczasowej działalności:

Fundacja „Semper Naturalae” powstała w 2017 roku. Większość z nas jest pracownikami naukowo-dydaktycznymi wrocławskich uczelni: Uniwersytetu Przyrodniczego oraz Uniwersytetu Medycznego. Razem próbujemy „budować mosty” pomiędzy naukami przyrodniczo-technicznymi a medycznymi szczególnie w aspekcie badań tzw. naturalnej żywności, czyli jak najmniej przetworzonej i jej wpływem na kondycję i zdrowie człowieka.

 

Celem działania fundacji jest poprawa jakości życia społeczeństwa poprzez wprowadzenie profilaktyki zdrowotnej w kontekście żywności i odżywiania, środowiska oraz stylu życia dla zrównoważonego rozwoju człowieka.

 

Z powodzeniem udało nam się zorganizować 4 edycje międzynarodowej konferencji pt. Człowiek-Żywność-Zdrowie (2016, 2017, 2018, 2019, Wrocław) oraz I Konferencję Naukową Probiotyki-Zioła-Nutraceutyki (Wrocław, 2019). Celem spotkań w ramach tych działań była wymiana wiedzy i doświadczeń dotyczących odżywiania, nowoczesnego spojrzenia na dietę oraz jakości, składu i bezpieczeństwa żywności czy też możliwości zastosowania jej składników w prewencji chorób dietozależnych.

Fundacja wspiera również działania lokalnych drobnych producentów np. poprzez współorganizację konferencji pt. Zielona Dolina-produkty lokalne i kiermaszu produktów certyfikowanych w ramach programu „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia” (30.11-1.12.2019 r., Wrocław).

Prowadzimy również badania i analizy związane z jakością żywności, badania naukowe i prace rozwojowe w dziedzinie nauk przyrodniczych i technicznych, badania rynku i opinii publicznej oraz szkolenia.

Data rejestracji: 14.01.2020