Partnerzy KSOW

Fundacja Pszczółki

Forma prawna:
Organizacja pozarządowa (m.in.: stowarzyszenia, fundacje, KGW, OSP)

NIP:
6821767289

REGON:
122481321

Adres siedziby:
małopolskie
Niezwojowice 23
32-109 Pałecznica

Numer telefonu: 660431061
Strona WWW: www.pszczolki.org
Adres e-mail: ag-kr@tlen.pl

Zasięg terytorialny:
regionalny

Priorytety PROW:

I. Transfer wiedzy i innowacje

  • Innowacje w łańcuchach żywności
  • Doradztwo rolnicze

VI . Zrównoważony rozwój terytorialny

  • Aktywizacja społeczna
  • Budowanie marki terytorialnej
  • Odnowa wsi

Opis dotychczasowej działalności:

Fundacja „PSZCZÓŁKI” rozpoczęła działalność w 2011 roku i posiada doświadczenie w realizacji zadań publicznych podobnego rodzaju. Fundatorem Fundacji jest Agnieszka Król (Prezes Zarządu), która posiada bogate doświadczenie w działalności edukacyjnej (organizowanie dla dzieci, młodzieży i dorosłych wykładów o tematyce historycznej dotyczącej „Bitwy pod Racławicami”), w prowadzeniu działalności kulturalnej (organizowanie imprez pn. Miodobranie, podczas których, uczestnicy brali udział w tradycyjnych obrzędach związanych ze zbieraniem kwiatów lipy, brali udział w wykładach o tematyce: Pszczoły ich znaczenie symbolika, zagrożenia i ochrona, w 2011 roku

W roku 2012 Fundacja "Pszczółki" realizowała projekt wyłoniony w II edycja otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Województwa Małopolskiego w dziedzinie kultury w 2012 r. pn. ”MECENAT MAŁOPOLSKI” „Piękno oczami dzieci – historia przez sztukę” oraz projekt „Pszczoła w historii i sztuce - promowanie polskości" ponadto fundacja posiada duże doświadczenie o prowadzeniu warsztatów edukacyjny wpisana jest od 2014 roku do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych - prowadzi 12 tematów edukacyjnych. W roku 2017 fundacja została przyjęta do Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska która na celu przede wszystkim promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Od lipca 2014 roku Małopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK), która istnieje od 1995 r. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy, ma też na celu zachowanie i rozwój tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla regionów. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne można traktować jako specyficzny „znak jakości” dla żywności lokalnej, ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej.

 

Data rejestracji: 24.01.2018