Smaki Leśnej Krainy Górnego Śląska
Dziedzictwo kulturowe, kulinarne
,
Działania informacyjne i promocyjne
,
Aktywizacja społeczna
,
Ekologia
,
Żywność regionalna
Operacja polegała na przeprowadzeniu konkursu „Smaki Leśnej Krainy Górnego Śląska”, w ramach którego restauratorzy, organizacje tj. KGW i stowarzyszenia z obszaru LGD oraz mieszkańcy będący miłośnikami gotowania zgłaszali w 4 kategoriach (przystawka, danie główne, deser oraz dania dla dzieci) przepisy lokalnej kuchni ze zdjęciami dań oraz eko porady, czyli wskazówki jak gotować i planować posiłki, aby nie marnować żywności. Jury wybrało 24 najlepsze przepisy, a zwycięzców uhonorowano gadżetami kulinarnymi z logo LGD i produktami lokalnymi. 10 wybranych przepisów przedstawiono w formie krótkich filmów zamieszczonych na YouTube. Wydano książkę zawierającą przepisy laureatów i ich eko porady. Powstałe materiały i gadżety rozdysponowano m.in. wśród restauracji, gmin z terenu LGD w ramach promocji lokalnych tradycji kulinarnych.