Innowacyjne rozwiązania w hodowli owiec i kóz w rozwoju przedsiębiorczości obszarów wiejskich
Dobrostan zwierząt, Edukacja i uczenie się przez całe życie, Hodowla zwierząt, Młodzież, Sieciowanie, Szkolenia zawodowe i zdobywanie umiejętności
Głównym założeniem projektu było przekazanie uczestnikom wiedzy w zakresie chowu i hodowli owiec i kóz, innowacyjnych rozwiązań technologicznych, procesowych i organizacyjnych oraz systemów jakości żywności pochodzącej od tych zwierząt, które mają przyczynić się do wzrostu produkcji produktów pochodzących od tych zwierząt. Projekt skierowany został do uczniów szkół rolniczych.
Działania w ramach projektu koncentrowały się głównie na udziale młodzieży w szkoleniach z elementem warsztatu, podczas których młodzież miała możliwość przeprowadzenia korekcji racic czy wykonania badanie metodą USG przyżyciowej oceny umięśnienia i otłuszczenia u owiec i kóz. Ponadto została opracowana broszura, upowszechniająca założenia projektu.