Projekty 2014-2020
Innowacyjne technologie w produkcji sera
KONTEKST I CELE PROJEKTU
Przystąpienie do realizacji projektu poprzedzone zostało dogłębną analizą potrzeb inwestycyjnych przedsiębiorstwa. Związane były one przede wszystkim z koniecznością poprawy gospodarki energetycznej zakładu oraz zwiększeniem stopnia automatyzacji, a co za tym idzie - także wydajności posiadanych linii technologicznych.
ZREALIZOWANE DZIAŁANIA
W ramach projektu zrealizowano następujące działania:
- wykonano instalację fotowoltaiczną o mocy 99,125 kW,
- zakupiono linię do wiórowania sera (wydajność produkcji serów wiórkowych została zwiększona),
- zakupiono automatyczną linię do owijania, dozowania i pakowania prostokątnych porcji sera topionego. Dzięki temu uruchomiono produkcję nowego asortymentu serów w formie batonów oraz został całkowicie zautomatyzowany proces pakowania w opakowania zbiorcze,
- zakupiono linię do defoliowania sera, realizującą automatyczne rozpakowywanie sera z folii w procesie produkcji serów konfekcjonowanych. Ciężka, ręczna praca została całkowicie zautomatyzowana, poprawiając bezpieczeństwo i higienę procesu produkcyjnego.
OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI
Realizacja projektu przyczyniła się do osiągnięcia następujących rezultatów:
- wprowadzenie do oferty asortymentowej nowych produktów tj. serów topionych w batonach (wcześniej produkowane były jedynie w kostkach),
- wprowadzenie innowacyjności procesowej, polegającej na automatyzacji procesu pakowania serów topionych i umożliwienie ich pakowania w opakowania zbiorcze,
- wprowadzenie innowacyjności procesowej, polegającej na automatyzacji procesu przygotowania serów do konfekcjonowania dzięki wykorzystaniu defoliarki,
- poprawa warunków bezpieczeństwa produktów oraz jakości wyrobów poprzez automatyzację procesu i wyeliminowanie kontaktu obsługi z przetwarzanym serem,
- zmniejszenie zużycia energii elektrycznej pochodzącej z zewnątrz (instalacja fotowoltaiczna pokrywa ok. 5,5% zapotrzebowania zakładu w energię),
- ograniczenie emisji CO2 o 112 ton w skali roku,
- zwiekszenie skali produkcji serów tartych o prawie 800 ton w skali roku.
Zrealizowane inwestycje wpłynęły na poprawę bezpieczeństwa i higieny produktu, wyeliminowanie ciężkiej, fizycznej pracy ręcznej na najbardziej uciążliwych stanowiskach, skrócenie czasu przetwarzania produkcji serów oraz dodatkowo poprawiły bezpieczeństwo energetyczne zakładu. Bardzo istotną w całym procesie była pomoc z Funduszy PROW, gdyż własnymi środkami realizacja inwestycji nie byłaby możliwa.
Beneficjent
TMT Sp. z o.o.
ul. Wojska Polskiego 161, 18-402 Łomża
Tel: 692-477-417
WWW: tmt-lomza.pl
E-mail: szymanski@tmt-lomza.pl
Program operacyjny
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020
Priorytet PROW:
III. Wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.
Działanie PROW:
M04-Inwestycje w środki trwałe
Termin i miejsce realizacji
Termin realizacji projektu: 05.2017 - 10.2019
Zasięg międzynarodowy - PolskaKoszt projektu
Całkowity koszt projektu: 6.706.941,94
w tym środki z UE: 1.908.900,00
z budżetu państwa: 1.091.100,00
z budżetu samorządów: 0,00
środki prywatne: 3.706.941,94
inne: 0,00