Projekty 2014-2020
Wzrost wartości dodanej przez wyposażenie Zakładu OSM Czarnków w nowoczesne maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów mleczarskich
ZREALIZOWANE DZIAŁANIA
W ramach zrealizowanego projektu zakupiono i zamontowano nowoczesne urządzenia:
- stację mycia CIP do działu odbioru surowca. Wymiana tego urządzenia pozwoliła na większą kontrolę nad procesem mycia tanków odbiorowych, cystern samochodowych oraz stacji odbiorczej;
- pakowaczkę do serka typu Cottage Cheese do działu galanterii ( urządzenie rotacyjne 3-rzędowe, pakujące produkt w kubki jednokomorowe zamykane aluminiową platynką);
- pakowaczkę do produktu w woreczki z nakrętkami do działu homo;
- aparat do badania ilości komórek somatycznych dla zakładowego laboratorium. Urządzenie to bada ilość komórek somatycznych w próbkach mleka dostarczanego do mleczarni, dzięki czemu możliwa jest kontrola jego jakości oraz zgodności z normami.
OSIĄGNIĘTE REZULTATY I WNIOSKI
Zakupione oraz zamontowane w ramach projektu urządzenia w znaczący sposób usprawniły prace - zwiększając jej efektywność oraz wpłynęły na obniżenie kosztów produkcyjnych.
Stacja mycia CIP dzięki nowoczesnemu oprogramowaniu dopasowuje ilość wody niezbędnej do skutecznego czyszczenia zbiorników, znacznie ograniczając zużycie wody.
Montaż 3 - rzędowej pakowaczki do serka typu Cottage Cheese, która zastąpiła 2 - rzędową maszynę, zwiększył wydajność pakowania skracając jego czas o 50 %, a tym samym wpłynął na wzrost jakości produktu, który szybciej trafia do chłodni, a jego parametry fizyko - chemiczne są bardziej stabilne.
Zamontowanie maszyny pakującej w woreczki z nakrętkami pozwoliło na wprowadzenie do oferty mleczarni nowego produktu - serka homogenizowanego Franuś.
Uruchomienie automatu do badania komórek somatycznych zwiększyło bezpieczeństwo produktów, poprzez możliwość utrzymania większej kontroli nad surowcem mlecznym dostarczanym od rolników.
Beneficjent
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie
ul. Kościuszki 105, Czarnków
Tel: 672552811
E-mail: sekretariat@osmczarnkow.pl
Program operacyjny
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020
Priorytet PROW:
III. Wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.
Działanie PROW:
M04-Inwestycje w środki trwałe
Termin i miejsce realizacji
Termin realizacji projektu: 04.2019 - 04.2020
Zasięg lokalny -Koszt projektu
Całkowity koszt projektu: 1.560.702,00
w tym środki z UE: 496.537,34
z budżetu państwa: 283.813,66
z budżetu samorządów: 0,00
środki prywatne: 780.351,00
inne: 0,00