Biblioteka
POLECANE PUBLIKACJE
Aktywny staruszek – gospodarstwa opiekuńcze jako forma aktywizacji seniorów na wsi Zapoznanie z dobrymi praktykami zagranicznymi
W publikacji poruszono m.in. kwestie gospodarstwa opiekuńcze jako formy aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich oraz ideę prowadzenia gospodarstw opiekuńczych. Przedstawiono również gospodarstwa opiekuńcze jako element wspierania rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich a także jako nowy sposób prowadzenia działalności pozarolniczej. Omówiono także dobre przykłady włoskich gospodarstw opiekuńczych.
Gospodarstwa rodzinne w dobie globalizacji - materiały pokonferencyjne
Wnioski z konferencji i warsztatów pt. „Gospodarstwa rodzinne w dobie globalizacji” zorganizowanych przez Krajową Radę Izb Rolniczych
w partnerstwie z Lubelską Izbą Rolniczą, Izbą Rolniczą Województwa Łódzkiego oraz Pomorską Izbą Rolniczą. Więcej informacji o projekcie "Gospodarstwa rodzinne w dobie globalizacji" - zobacz
Oddolna strategia rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
Publikacja powstała w ramach projektu „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”.
Ubój na użytek własny w gospodarstwie - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny
Publikacja została opracowane w formie elektronicznej przez Główny Inspektorat Weterynarii i ma na celu ułatwić proces uruchamiania rzeźni rolniczej na terenie gospodarstw rolnych, a także przybliżyć wymagania weterynaryjne i zakres obowiązków dla osób chcących dokonywać uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny.
Poradniki powstały w ramach projektu pn. „Gospodarstwa rolne i małe zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego i ich znaczenie w rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności” realizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021.
Rzeźnie rolnicze - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu rzeźni rolniczej
Publikacja została opracowane w formie elektronicznej przez Główny Inspektorat Weterynarii i ma na celu ułatwić proces uruchamiania rzeźni rolniczej na terenie gospodarstw rolnych, a także przybliżyć wymagania weterynaryjne i zakres obowiązków dla osób chcących dokonywać uboju zwierząt w celu produkcji mięsa na użytek własny.
Poradniki powstały w ramach projektu pn. „Gospodarstwa rolne i małe zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego i ich znaczenie w rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności” realizowanego przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu w ramach Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020-2021.
Długofalowa wizja obszarów wiejskich Raport podsumowujący
Jednostka Centralna Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich angażując się we wspólne tworzenie długoterminowej wizji rozwoju obszarów wiejskich, zleciła przeprowadzenie konsultacji społecznych, które pozwoliły zgromadzić opinie i poglądy Polaków z obszarów wiejskich, w takich kwestiach, jak: obecne potrzeby mieszkańców obszarów wiejskich, czynniki wpływające na zwiększenie atrakcyjności obszarów wiejskich, perspektywy rozwojowe dla obszarów wiejskich, zarządzanie i samorządność na obszarach wiejskich.
Głównym celem inicjatywy było wypracowanie idei, wniosków i pomysłów dotyczących długofalowej wizji rozwoju obszarów wiejskich.
W wyniku podjętych działań powstał raport opowiadający o polskiej wizji rozwoju obszarów wiejskich.
Najważniejsze wnioski to m.in.:
- Duża niepewności związana z planami w odległej przyszłości. Pandemia pokazała mieszkańcom obszarów wiejskich, że nawet najlepszy plan, może nie oprzeć się czynnikom zewnętrznym;
- Konieczność reformy polskiego rolnictwa w kierunku regeneratywnym i ekologicznym. Niezbędne jest stworzenie warunków i logistyki, która wspierać będzie krótkie łańcuchy dostaw;
- Ważnym potencjale Polski, jako członka UE, jakim jest natura i środowisko. Brak nam dziś jednak spójnej strategii środowiskowej, a przez to i edukacji opierającej się na najnowszej wiedzy;
- Kluczowa dla wielu obszarów wiejskich działalności Lokalnych Grup Działania. Należy szukać nowych form wsparcia i finansowania właśnie dla LGD.
Długofalowa wizja obszarów wiejskich Raport TOP LINE
Jaka będzie polska wieś za 20 lat? Jakiej wsi chcemy? Gdzie będziemy i gdzie chcemy być za 20 lat? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukiwali uczestnicy badania dotyczącego długofalowej wizji rozwoju obszarów wiejskich w Polsce, realizowanego przez JC KSOW w ramach konsultacji społecznych prowadzonych przez Komisję Europejską.
Raport zawiera najważniejsze idee, wnioski i pomysły dotyczących długofalowej wizji rozwoju obszarów wiejskich a także opinie i poglądy Polaków z obszarów wiejskich, w takich kwestiach, jak: obecne potrzeby mieszkańców obszarów wiejskich, czynniki wpływające na zwiększenie atrakcyjności obszarów wiejskich, perspektywy rozwojowe dla obszarów wiejskich, zarządzanie i samorządność na obszarach wiejskich.
Przykłady organizacji krótkich łańcuchów dostaw żywności
W publikacji zawarto podstawowe informacje na temat łańcuchów dostaw żywności oraz przykłady organizowania i funkcjonowania różnych form współpracy pomiędzy producentami, podmiotami zajmującymi się przetwórstwem a konsumentami w tym zakresie.
Kierunek zmian preferencji konsumentów i wzrostowy trend popytu na produkty lokalne, zwłaszcza w sytuacji związanej z Covid-19 wskazuje na potrzebę wytwarzania i dystrybucji produktów niszowych, niskoprzetworzych, tradycyjnych i lokalnych oraz oznacza potrzebę funkcjonowania krótkich łańcuchów dostaw żywności i lokalnych systemów żywnościowych, w tym targowisk, sprzedaży bezpośredniej u producentów, sprzedaży online i z dostawą do klienta, systemów koszyków, grup zakupowych i innych.
Broszura została opracowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w ramach realizacji projektu pn. „Przykłady organizacji łańcuchów dostaw żywności” realizowanego z Planu Operacyjnego KSOW na lata 2020-2021.
Tradycyjny wyrób sera. Praktyczny przewodnik dla każdego
Drogi Czytelniku,
oddaję Ci do rąk książkę, która może być początkiem przygody z tradycyjnym wytwarzaniem sera. Sztuka serowarska w niej zawarta jest legendarnym rzemiosłem, które towarzyszy ludzkości od jej zarania. Jest też częścią kultury kulinarnej i cywilizacyjnej. Serowarstwo może być pożytecznym zajęciem hobbystycznym, może też być kreatywnym sposobem na życie. Niech ta książka dobrze Ci służy, niech przyniesie Ci wiele radości i satysfakcji, ale przede wszystkim życzę Ci wytworzenia wspaniałych, tradycyjnych serów.
Wyjątkowe miejsca. Wyjątkowi ludzie. Wyjątkowe smaki. Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego
Książka kucharska z przepisami kół gospodyń wiejskich z Mazowsza, będąca zwieńczeniem konkursu „Wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie” (edycje z lat 2019-2020) organizowanego przez Biuro Regionalne Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie.