Biblioteka
POLECANE PUBLIKACJE
Przetwórstwo owoców na poziomie gospodarstwa.
Publikacja zawiera m.in.: opis zasad przetwórstwa ekologicznego, informacje nt.: przydatności technologicznej owoców do produkcji soków, wymagań higienicznych, bezpieczeństwa i higieny pracy przy przetwórstwie owoców i warzyw, możliwości finansowania w zakresie przetwórstwa rolno-spożywczego.
Poradnik wdrażania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP w małych zakładach przetwórstwa owoców i warzyw na poziomie gospodarstwa.
Publikacja zawiera m.in.: informacje na temat obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, wymagań formalnych przy zatwierdzaniu i rejestracji działalności, dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych, kontroli urzędowych żywności, ponadto przykłady projektowania systemu haccp.
Sytuacja kobiet w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Specyfika, standardy, parytety i oczekiwania
Publikacja zawiera rekomendacje z badania realizowanego na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez konsorcjum firm: „Focus Group” Konsorcjum Badawcze oraz Centrum Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Sp. z o.o., pn.: „Sytuacja kobiet w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Specyfika, standardy, parytety i oczekiwania”. W ramach analiz zdiagnozowano sytuację kobiet wiejskich w Polsce i zidentyfikowano ich potrzeby w zakresie wsparcia rozwoju aktywności społeczno-zawodowej dla pełniejszego wykorzystania kapitału intelektualnego i zasobu pracy kobiet w aspekcie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.
Przedsiębiorczość wiejska. Uruchamianie i prowadzenie działalności gospodarczej na obszarach wiejskich.
W poradniku znajdą się informacje na temat: społecznych, kulturowych i gospodarczych uwarunkowań rozwoju obszarów wiejskich, zwłaszcza przedsiębiorczości; psychologicznych uwarunkowań prowadzenia własnej dzielności gospodarczej, możliwości pozyskania środków finansowych na działalność gospodarczą, rejestracji działalności gospodarczej, wyboru form opodatkowania, ubezpieczeń społecznych. Ponadto zagadnienia związane z kreatywnością w prowadzeniu działalności oraz innowacyjne przykłady działalności gospodarczej realizowanej na obszarach wiejskich.
Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej i Polityki Spójności na rozwój obszarów wiejskich.
Celem głównym badania, zrealizowanego przez Fundeko w 2011 roku, była ocena wpływu realizacji Wspólnej Polityki Rolnej oraz Polityki Spójności na rozwój obszarów wiejskich. Skoncentrowano się na dwóch kluczowych zagadnieniach: a) ocenie efektów realizacji WPR i Polityki Spójności na obszarach wiejskich w latach 2004-2010; a) ocenie spójności i komplementarności instrumentów wpływających na rozwój obszarów wiejskich wdrażanych w ramach WPR i Polityki Spójności w obecnym okresie programowania (2007-2013). W ramach badania analizą objęto wybrane instrumenty Wspólnej Polityki Rolnej oraz Polityki Spójności kierowane na obszary wiejskie w latach 2004-2010.
Zarządzanie organizacją pozarządową typu partnerstwo trójsektorowe w okresie przejściowym – zarządzanie zmianą. Przewodnik po tematyce szkolenia.
Publikacja zawiera informacje ogólne dotyczące WPR oraz PROW na lata 2007-2013 a także teorii zarządzania. Ponadto zawarto w niej materiały dotyczące szczególnego znaczenia kultury organizacyjnej w zarządzaniu LGD, analizy potencjału organizacji oraz strategii jej rozwoju.
Publikacja powstała w ramach projektu szkoleniowego realizowanego z Planu działania SC KSOW.
Poradnik metodyczny dla uczestników projektu - „Budowanie systemu wsparcia eksperckiego i doradczego dla lokalnych grup działania (LGD) we wdrażaniu lokalnych strategii rozwoju - cztery seminaria regionalne i jedno seminarium krajowe”
Publikacja powstała w ramach Planu działania SC KSOW, jako materiał dla uczestników cyklu seminariów dla LGD. Zawiera informacje dotyczące WPR oraz roli podejścia LEADER z rozwoju obszarów wiejskich, odnosi się do lokalnych strategii rozwoju, w tym barier w ich wdrażaniu. Ponadto porusza kwestię kultury organizacyjnej, potencjału i strategii rozwoju LGD oraz metod aktywizacji społeczności lokalnych.
Przykłady dobrych praktyk w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013” wersja polsko-angielska
W publikacji zaprezentowano projekty zrealizowane przez beneficjentów w ramach wybranych działań inwestycyjnych osi 1 i 2 PROW na lata 2007-2013. W każdym z opisów dobrych praktyk informuje się m.in. o zakresie projektu oraz kwocie dofinansowania, a także o efektach zrealizowanego projektu.
Druga część opracowania to przykłady dobrych praktyk realizowanych w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013” przez Lokalne Grupy Rybackie.
Publikacja przygotowana została w wersji polsko-angielskiej.
Przykłady dobrych praktyk w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 i Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013” wersja polsko-francuska
W publikacji zaprezentowano projekty zrealizowane przez beneficjentów w ramach wybranych działań inwestycyjnych osi 1 i 2 PROW na lata 2007-2013. Każdy z opisów wybranych dobrych praktyk informuje m.in. o zakresie projektu oraz kwocie dofinansowania, a także o efektach zrealizowanych projektów.
Druga część opracowania to przykłady dobrych praktyk realizowanych w ramach Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich 2007-2013” przez Lokalne Grupy Rybackie.
Publikacja przygotowana została w wersji polsko-francuskiej.
Produkt tradycyjny i lokalny: wytwarzanie, promocja, budowa marki, dystrybucja Kompendium dobrych praktyk
Broszura ta jest przeznaczona przede wszystkim dla producentów, którzy zastanawiają się nad rozwinięciem swojej działalności, planują ją dopiero rozpocząć lub też działają nie do końca legalnie i chcieliby swoją działalność zalegalizować. Producenci już działający na rynku także znajdą dla siebie wiele ciekawych informacji oraz wskazówek.
Jak sprostać tym nowym potrzebom i zainteresowaniom klientów, jak produkować zgodnie z przepisami i jak wykorzystać zasoby swojego gospodarstwa? Na te pytania odpowiada niniejszy poradnik, który jest swoistym rodzajem kompendium