Biblioteka
POLECANE PUBLIKACJE
Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej
Publikacja podsumowująca wyniki konkursu „Na wsi najlepiej – 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej”, którego celem było ukazanie faktu, że potencjał turystyczny polskiej wsi jest bardzo duży. Wyróżniają ją nowoczesne produkty turystyczne, które zarazem czerpią z regionalnego ducha i kultury.
LEADER dziś i jutro - konferencja podsumowująca wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w latach 2016-2018 i perspektywy po roku 2021. Raport
Raport z konferencji podsumowującej wdrażanie lokalnych strategii rozwoju w latach 2016-2018 i perspektywy po roku 2021 pod tytułem "LEADER dziś i jutro".
Poradnik „Dobrych Praktyk Higienicznych wytwarzania serów i innych produktów mleczarskich w farmerskim przetwórstwie mleka”
Poradnik jest dostosowany do potrzeb farmerskiego i rzemieślniczego przetwórstwa mleka i w sposób syntetyczny przedstawia proste metody i działania zrozumiałe oraz możliwe do zrealizowania przez drobnych producentów. W jasny a zarazem dogłębny i specjalistyczny sposób porządkuje podstawowe zasady higieny oraz możliwe zagrożenia podczas wytwarzania produktów mleczarskich. Jest dostosowany do użytku strony ,,kontrolowanej” - producentów oraz „kontrolującej” – służb weterynaryjnych’. Wytwórcy produktów mlecznych mają możliwość poznania, na jakie aspekty zwracają uwagę weterynarze podczas czynności kontrolnych, a z kolei lekarze weterynarii mogą oczekiwać lepszego przygotowania ze strony przetwórców do prowadzenia działalności. Na bazie poradnika zostały zrealizowane działania edukacyjno-promocyjne i szkoleniowe związane z upowszechnianiem dobrych praktyk sanitarnych w farmerskim i rzemieślniczym przetwórstwie mleka. Poradnik dystrybuowany był podczas seminariów dla producentów oraz spotkań ze służbami weterynaryjnymi, aby producenci w pełni skorzystali z porad w nim zawartych i zrozumieli, w jaki sposób działać, aby osiągnąć wysoką jakość i efektywność w produkcji a służby weterynaryjne poznały lepiej specyfikę farmerskiej produkcji przetworów mlecznych.
Poradnik został opracowany w ramach projektu „Upowszechnianie dobrych praktyk w farmerskiej produkcji sera” zrealizowanego przez partnera KSOW Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej - Counterpart Fund w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Stowarzyszeniem „Serowarzy Rodzinni” - więcej informacji o projekcie
Z pola do garnka – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw
Publikacja podsumowująca warsztaty w ramach projektu „Z pola do garnka – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”, która zawiera informacje dotyczące sytuacji polskiego rolnictwa, w tym ekologicznego, podsumowanie wizyt studyjnych, formy
i techniki sprzedaży produktów ekologicznych, perspektywy rolnictwa ekologicznego na podstawie spostrzeżeń uczestników projektu oraz przykłady dobrych praktyk.
Publikacja powstała w ramach projektu „Z pola do garnka – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” zrealizowanego przez partnera KSOW Centrum Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Brwinowie - więcej informacji o projekcie
Zwiększenie efektywności doradztwa we wspieraniu innowacji w rolnictwie
Raport z realizacji projektu Zwiększenie efektywności doradztwa we wspieraniu innowacji w rolnictwie - więcej informacji
Włączenie społeczne seniorów na obszarach wiejskich Mazowsza – inicjatywy lokalne
Monografia zawiera analizę zarówno sytuacji osób starszych oraz działań podejmowanych w zakresie ich aktywizacji na terenie Mazowsza. W rozdziale pierwszym została omówiona sytuacja demograficzna, społeczna i dochodowa osób starszych na obszarach wiejskich. Rozdział drugi zawiera analizę metod i instrumentów wykorzystywanych w celu aktywizacji seniorów w społeczności lokalnej. W kolejnych częściach pracy (rozdział trzeci) przedstawione są wybrane formy (systemy) aktywizacji osób starszych oraz opracowane są wskazania dla polityki senioralnej na obszarach wiejskich (rozdział czwarty). Rozdział piąty zawiera syntetyczną prezentację i ocenę uzyskanych wyników w badaniu ankietowym (kwestionariusz znajduje się w Aneksie) oraz analizę SWOT włączenia społecznego seniorów.
Nie-Sekretny Dziennik Działania czyli Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich w dwudziestoleciu Samorządu Województwa Mazowieckiego
Oxytree - korzystna inwestycja - zdrowszy klimat
Mazowiecka Zagroda Edukacyjna
Centrum lokalnej kultury kulinarnej jako dobra praktyka w kreowaniu systemu krótkiego łańcucha dostaw żywności (KŁŻ) na przykładzie Bistro Marchewka
Publikacja powstała w ramach projektu "Kampania multimedialna Wiedz i Mądrze Jedz: Krótkie Łańcuchy dostaw Żywności źródłem innowacji dla wsi i rolnictwa"