Filmoteka
POLECANE FILMY

Długofalowa wizja rozwoju obszarów wiejskich
Jaka będzie polska wieś za 20 lat? Jakiej wsi chcemy? Gdzie będziemy i gdzie chcemy być za 20 lat? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukiwali uczestnicy badania dotyczącego długofalowej wizji rozwoju obszarów wiejskich w Polsce, realizowanego przez JC KSOW w ramach konsultacji społecznych prowadzonych przez Komisję Europejską. Więcej informacji o projekcie - zobacz

Konferencja LEADER: osiągnięcia, wyzwania i możliwości czerwiec 2024 r.
Konferencja odbyła się w czerwcu 2024 r. w Zakopanem i zgromadziła ponad 400 uczestników, w tym przedstawicieli lokalnych grup działania, samorządów, organizacji pozarządowych oraz administracji publicznej. W programie znalazły się prelekcje, warsztaty oraz dyskusje na temat wdrażania podejścia LEADER i wyzwań, które czekają w nowym okresie programowania 2023-2027.

Spotkanie Kobiet Wiejskich: Kobiety to dobry klimat 2024
Jak zatroszczyć się o środowisko, zadbać o ogród i mieszkające w nim owady? Co możemy zrobić, by przeciwdziałać zmianom klimatycznym? Jak budować siłę organizacji i czy konflikt może być szansą? Jednym słowem o tym jak zadbać o siebie, o ludzi nam bliskich i o miejsce, w którym żyjemy. Na te i wiele innych pytań odpowiedzi poszukiwały przedstawicielki i przedstawiciele kół gospodyń wiejskich oraz organizacji je wspierających, uczestniczący w konferencji. „Spotkanie Kobiet Wiejskich: Kobiety to dobry klimat 2024”.
POZOSTAŁE FILMY

AGROTRENDY - Wieś na weekend
W trzecim odcinku programu powiemy o turystyce weekendowej, czyli kierunku oferującym atrakcje przyciągające klientów na maksymalnie dwa noclegi. Przedstawimy jakie atrakcje mogą nam w tym przypadku zaoferować gospodarstwa funkcjonujące w formie tradycyjnej agroturystyki, a jakie usługi będą wymagały rejestracji działalności gospodarczej. Wskażemy przykłady dobrych praktyk (organizacja wesel, jazda konna, spływy kajakowe, plenery fotograficzne, obserwacje nocnego nieba) oraz pokażemy jak zmieniają się przepisy w zależności od zakresu świadczonych usług.

AGROTRENDY - Produkt kulinarny jako produkt turystyczny, czyli przez wieś ze smakiem
Współczesna wieś przyciąga turystów smakiem i zapachem swojskiego jadła. W drugi odcinku powiemy więc o zdrowotnych walorach żywności wiejskiej i ekologicznej. Poruszymy kwestie związane z żywieniem w gospodarstwie agroturystycznym i sprzedażą produktów w nim wyprodukowanych (krótkie łańcuchy dostaw), zwracając szczególną uwagę na wymagania sanitarne oraz prawne obowiązujące przy prowadzeniu tego typu działalności. Opowiemy również czym jest turystyka kulinarna - kierunek turystyki powiązany z powyższymi działaniami, reprezentowany przez niemałe grono wyznawców (tzw. foodies). Pokażemy dobre praktyki działań prowadzonych z uwzględnieniem tradycji kulinarnych odwiedzanych regionów. Powiemy również o skutecznych sposobach wyróżnienia produktu, a także o imprezach organizowanych w duchu turystyki kulinarnej.

AGROTRENDY - Istota turystyki wiejskiej i agroturystyki: Wieś – moje miejsce na ziemi
W pierwszym odcinku, na bazie przykładów, pokażemy czym jest agroturystyka tradycyjna i co wyróżnia ją na tle turystyki wiejskiej. Pokażemy jakie walory (dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe) wykorzystują gospodarstwa, by przyciągać turystów oraz jakich atrakcji i warunków oczekują obecnie osoby chcące wypocząć pod gruszą. Jest to niezwykle istotne ze względu na fakt, że to oczekiwania turystów są obecnie wyznacznikiem kierunku rozwoju turystyki obszarów wiejskich. Z kamerą odwiedzimy gospodarstwa agroturystyczne, które powstały na bazie czynnego gospodarstwa rolnego przybliżając widzom dobre praktyki. Sprawdzimy także, w jakiej formie i kiedy agroturystyczny biznes może się obecnie opłacać i jakie obowiązki wiążą się z prowadzeniem tego typu działalności.

Z pola na stół - audycja - korzyści płynące z RHD zarówno dla producentów, jak i konsumentów
Film powstał w ramach projektu pn.: „Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich” - więcej informacji o projekcie

Z pola na stół - audycja - przetwórstwo produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach RHD
Film powstał w ramach projektu pn.: „Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich” - więcej informacji o projekcie

Z pola na stół - audycja - przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego w ramach RHD
Film powstał w ramach projektu pn.: „Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich” - więcej informacji o projekcie

Z pola na stół - audycja - idea rolniczego handlu detalicznego
Film powstał w ramach projektu pn.: „Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich” - więcej informacji o projekcie

Z pola na stół - korzyści płynące z RHD zarówno dla producentów, jak i konsumentów
Film powstał w ramach projektu pn.: „Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich” - więcej informacji o projekcie

Z pola na stół - przetwórstwo produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach rolniczego handlu detalicznego
Film powstał w ramach projektu pn.: „Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich” - więcej informacji o projekcie

Z pola na stół - Przetwórstwo produktów pochodzenia roślinnego w ramach rolniczego handlu detalicznego
Film powstał w ramach projektu pn.: „Rolniczy Handel Detaliczny ważnym elementem zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich” - więcej informacji o projekcie