|

Od hodowli do puchu. O Polskiej Białej Gęsi usłyszeliśmy raz jeszcze

Ubiegły tydzień przyniósł nam kolejne szkolenia. Tym razem, w Chojnicach w województwie pomorskim, Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi, poprowadziła warsztaty o tytule „Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”.

Uczestnicy wydarzenia mieli okazję do wysłuchania kilku wykładów. Pani dr inż. Halina Bielińska poruszyła temat hodowli gęsi rasy białej kołudzkiej i wartości odżywczych mięsa gęsiego. Pani Beata Chełminiak natomiast, omówiła zagadnienia prawne związane z rolniczym handlem detalicznym, jako szansy na legalną sprzedaż produktów przetworzonych. Ostatnia osoba – pan Andrzej Klonecki, przedstawił temat pozyskiwania puchu i pierza z chowu przyzagrodowego, poruszając w swej wypowiedzi także kwestie związane z bioasekuracją.

Podczas szkoleń, uczestnicy mogli także zgłębić sposoby na rozbiórkę i faszerowanie gęsi, podczas warsztatów kulinarnych towarzyszących spotkaniu. 

Więcej informacji o wydarzeniach organizowanych przez fundację, znaleźć można na jej facebooku.

Zapraszamy!