Aby rozpowszechniać wiedzę na temat turystyki kulinarnej i stworzyć okazję do wymiany doświadczeń między ekspertami, organizowany jest wyjazd do Francji realizowany w ramach projektu „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”.
Podczas wydarzenia, 25 uczestników zdobędzie oraz podzieli się wiedzą o inicjatywach zwiększających konkurencyjność na terenach wiejskich, aby w kolejnym kroku, upowszechniać rezultaty projektu na obszarze województw: lubelskiego, mazowieckiego, lubuskiego i śląskiego. W projekcie udział wziąć mogą osoby z tych właśnie województw.
Szczególnie poszukiwani do wzięcia udziału są:
- rolnicy;
- producenci produktów lokalnych i tradycyjnych;
- przedstawiciele obiektów gastronomicznych, hotelowych oraz firm cateringowych;
- przedstawiciele zagród tematycznych oraz obiektów kultury;
- przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych;
- przedstawiciele szkół rolniczych oraz szkół zawodowych branżowych;
- przedstawiciele organizacji wspierających przedsiębiorczość na terenach wiejskich, czyli Lokalne Grupy Działania;
- przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego;
- oraz organizacji branżowych zrzeszających producentów produktów lokalnych i tradycyjnych, reprezentujących branże turystyczną.
Harmonogram wyjazdu1:
- I dzień (27.09):
- Wylot z Krakowa do Paryża.
- Transfer do hotelu.
- Nocleg w Paryżu lub okolicach.
- II dzień (28.09):
- Wizyta w winnicach w rejonie Beaujolais na Szlaku Bienvenue a la ferme.
- Wizyta w winnicy w rejonie Beaujolais na Szlaku Bienvenue a la ferme.
- Wizyta w gospodarstwie na szlaku serowym (sery z mleka koziego i krowiego).
- III dzień (29.09):
- Warsztaty kulinarne w Atelier TTT w Villefranche sur Saone.
- Wizyta w browarze rzemieślniczym Brasserie Terre de Bieres.
- Spotkanie/seminarium w Izbie Turystycznej regionu Beaujolais.
- IV dzień (30.09):
- Wizyta w olejarni Huilerie Beaujolaise.
- Wizyta na farmie na Szlaku Kulinarnym „Bienvenue a la ferme”.
- Wizyta na szafranowym polu Safran des Monts du Lyonnais.
- V dzień (01.10):
- Wykwaterowanie.
- Przejazd na lotnisko w Paryżu.
- Wylot do Krakowa.
Jak dołączyć do wyjazdu?
Wypełniony formularz zgłoszeniowy (dostępny poniżej) należy dostarczyć pocztą tradycyjną lub elektroniczną (skan) w nieprzekraczającym terminie do 17 września, do godziny 16:00 na adresy:
- biuro@lgdkrasnik.pl,
- Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej, ul. Lubelska 115, 23-200 Kraśnik.
Formularz zgłoszeniowy wraz ze szczegółowym harmonogramem znajduje się w plikach pod artykułem oraz na stronach: LGD Ziemi Kraśnickiej oraz LGD Puszcza Kozienicka.
Na wypadek pytań w związku z planowanym wyjazdem, prosimy o kontakt do Wioletty Wilkos, pod numerami telefonu: 668 881 103 / 81 825 27 27
Więcej informacji o projekcie w ramach którego odbyło się powyższe wydarzenie, znajduje się na naszej stronie.
1Partner KSOW zastrzega sobie zmianę wizytowanych miejsc lub kolejności ich wizytowania, równocześnie zachowując poziom merytoryczny wizyty studyjnej.