|

Holenderskie, szwajcarskie oraz angielskie — jak wyprodukować te sery?

Odpowiedzi na to i serię innych o ser pytań, padły podczas szóstego już — zjazdu Szkoły Serowarstwa Farmerskiego.

W pierwszym dniu szkolenia, uczestnicy wzięli udział w ośmiogodzinnych wykładach na temat cech i technologii dotyczących produkcji serów holenderskich, szwajcarskich oraz angielskich. Zajęcia pozwoliły im na poszerzenie swojej wiedzy zarówno w tematach kultur stosowanych w produkcji serów twardych i półtwardych, jak i w zagadnieniach poruszających charakterystykę oraz etapy produkcji powszechnie znanych gatunków, takich jak gouda, parmezan, czy ementaler.

W drugim dniu uczestnicy zajęć trafili do serowarni, w której mieli okazję wykorzystania w praktyce wiedzy zdobytej poprzedniego dnia. Tam, pod opieką osoby prowadzącej zajęcia, prześledzili na żywo wszystkie etapy produkcji sera. Stworzyło to przestrzeń do wymiany doświadczeń między serowarami oraz do wspólnego szukania odpowiedzi na problemy z jakimi się spotykali podczas wyrabiania swoich produktów.

Kolejny, siódmy już zjazd, odbędzie się w dniach 3-7 lipca 2021 roku.

Więcej informacji o projekcie, znajduje się na naszej stronie.