|

Jak profesjonalnie produkować ziemniaki?

Niniejsze opracowanie ma zwrócić uwagę i syntetycznie przybliżyć wiedzę wszystkim rolnikom – producentom ziemniaka, ale także handlowcom, przetwórcom oraz służbom doradczym i instytucjom nadzorującym funkcjonowanie sektora ziemniaczanego w zakresie dotyczącym współczesnych problemów produkcji i obrotu tego cennego warzywa oraz jego znaczenie dla polskiego rolnictwa, dla przetwórstwa spożywczego i skrobiowego, a także w handlu krajowym i obrocie międzynarodowym. We współczesnym świecie, ziemniak zajmuje bardzo ważną pozycję, bo czwarte miejsce tuż po pszenicy, ryżu i kukurydzy jako źródło pożywienia dla ludności. Jest uprawiany na wszystkich kontynentach, a globalizacja handlu żywnością określiła dla ziemniaka jego dalszą niekwestionowaną dobrą perspektywę.

POBIERZ (2,78 MB)>

Publikacja opracowana została w ramach Planu operacyjnego KSOW na lata 2020-2021 - projekt pt. „Profesjonalna produkcja ziemniaka”.

Więcej ciekawych publikacji znajdziesz w bibliotece KSOW