|

Kobiety to dobry klimat!

Zdjęcie przedstawia sylwetki siedzących, uranych w ludowe, tradycyjne stroje.

Mieszkające na wsi lub w małym miasteczku, działające w kole gospodyń wiejskich lub innej organizacji bliskiej wsi — te, którym leży na sercu dobro organizacji i pragną je rozwijać, troszczące się o środowisko naturalne, z pasją podchodzące do gotowania i świata kulinariów, miały okazję uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu, które zorganizowaliśmy we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą — spotkaniu kobiet wiejskich:

Kobiety to dobry klimat

 

Dla uczestniczek, spotkanie stanowiło szansę na wymianę doświadczeń z innymi kobietami - aktywnymi pasjonatkami i świadomymi swojej siły, a zarazem wyzwań jakie stoją przed nimi w działalności społecznej.

Konferencja dała też im okazję zdobycia wiedzy na temat: przeciwdziałania zmianom klimatu, wpływu kulinariów na zdrowie człowieka oraz odpowiedzialnego reagowania na potrzeby społeczności lokalnych w dobie globalnych wyzwań.

Program konferencji opierał się zarówno o prezentacje prowadzone przez poszczególne, uczestniczące w wydarzeniu Koła Gospodyń Wiejskich, jak i o wykłady prowadzone przez nasze ekspertki i ekspertów:

  • Działalność społeczna na rzecz przeciwdziałania zmianom klimatu i nie tylkoPani Agata Otrębska
  • Zalety płynące z przejścia na kuchnię roślinnąPrezentacja KGW MAK
  • Gotowanie a zdrowie i środowiskoPani Katarzyna Bosacka
  • Naturalne metody uprawy roślin i przydomowe ogrody Pani Klaudia Sidorowicz
  • Ekologiczna działalność rolnicza a budowanie sieci współpracyPan Jan Czaja
  • Działalność agroturystyczna a budowanie sieci współpracy Pani Aleksandra Klonowska - Szałek

Oprócz tego, podczas konferencji odbyła się także IX edycja konkursu kulinarnego na najlepsze przetwory domowe, o nazwie: Skarby zaklęte w szkle.
Laureatkami konkursu zostały:

W kategorii „domowe przetwory z owoców”:

  • I miejsce
    • Gruszki w zalewie octowej — KGW z powiatu gnieździeńskiego
  • II miejsce
    • Szodon śliwkowy — KGW z gminy Braniewo
  • III miejsce
    • Syrop z kwiatów czarnego bzu — KGW w Radziłowie

W kategorii „domowe przetwory z warzyw”:

  • I miejsce
    • Kiszonka na Covid — KGW Syberianki
  • II miejsce
    • Sos paprykowy — KGW Nowowianki
  • III miejsce
    • Dżem z dyni — KGW Eko Babki

W kategorii „domowe przetwory mięsne i rybne”:

  • I miejsce
    • Oböna z gęsi — Pomorska Izba Rolnicza
  • II miejsce
    • Karp Milicki Marynowany — KGW Nowowianki
  • III miejsce
    • Pycha Micha — KGW Archutówko

Wydarzenie odbyło się w dniach 26-27 października. Wzięło w nim udział ponad 120 osób z całej polski, z czego większość stanowiły przedstawicielki ponad 40 kół gospodyń wiejskich.

Zapraszamy do obejrzenia znajdujących się poniżej zdjęć z wydarzenia oraz prezentacji.

Więcej zdjęć dostępnych jest na naszym dysku.