Mieszkające na wsi lub w małym miasteczku, działające w kole gospodyń wiejskich lub innej organizacji bliskiej wsi — te, którym leży na sercu dobro organizacji i pragną je rozwijać, troszczące się o środowisko naturalne, z pasją podchodzące do gotowania i świata kulinariów, miały okazję uczestniczyć w wyjątkowym wydarzeniu, które zorganizowaliśmy we współpracy z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą — spotkaniu kobiet wiejskich:
Kobiety to dobry klimat
Dla uczestniczek, spotkanie stanowiło szansę na wymianę doświadczeń z innymi kobietami - aktywnymi pasjonatkami i świadomymi swojej siły, a zarazem wyzwań jakie stoją przed nimi w działalności społecznej.
Konferencja dała też im okazję zdobycia wiedzy na temat: przeciwdziałania zmianom klimatu, wpływu kulinariów na zdrowie człowieka oraz odpowiedzialnego reagowania na potrzeby społeczności lokalnych w dobie globalnych wyzwań.
Program konferencji opierał się zarówno o prezentacje prowadzone przez poszczególne, uczestniczące w wydarzeniu Koła Gospodyń Wiejskich, jak i o wykłady prowadzone przez nasze ekspertki i ekspertów:
- Działalność społeczna na rzecz przeciwdziałania zmianom klimatu i nie tylko — Pani Agata Otrębska
- Zalety płynące z przejścia na kuchnię roślinną — Prezentacja KGW MAK
- Gotowanie a zdrowie i środowisko — Pani Katarzyna Bosacka
- Naturalne metody uprawy roślin i przydomowe ogrody — Pani Klaudia Sidorowicz
- Ekologiczna działalność rolnicza a budowanie sieci współpracy — Pan Jan Czaja
- Działalność agroturystyczna a budowanie sieci współpracy — Pani Aleksandra Klonowska - Szałek
Oprócz tego, podczas konferencji odbyła się także IX edycja konkursu kulinarnego na najlepsze przetwory domowe, o nazwie: Skarby zaklęte w szkle.
Laureatkami konkursu zostały:
W kategorii „domowe przetwory z owoców”:
- I miejsce
- Gruszki w zalewie octowej — KGW z powiatu gnieździeńskiego
- II miejsce
- Szodon śliwkowy — KGW z gminy Braniewo
- III miejsce
- Syrop z kwiatów czarnego bzu — KGW w Radziłowie
W kategorii „domowe przetwory z warzyw”:
- I miejsce
- Kiszonka na Covid — KGW Syberianki
- II miejsce
- Sos paprykowy — KGW Nowowianki
- III miejsce
- Dżem z dyni — KGW Eko Babki
W kategorii „domowe przetwory mięsne i rybne”:
- I miejsce
- Oböna z gęsi — Pomorska Izba Rolnicza
- II miejsce
- Karp Milicki Marynowany — KGW Nowowianki
- III miejsce
- Pycha Micha — KGW Archutówko
Wydarzenie odbyło się w dniach 26-27 października. Wzięło w nim udział ponad 120 osób z całej polski, z czego większość stanowiły przedstawicielki ponad 40 kół gospodyń wiejskich.
Zapraszamy do obejrzenia znajdujących się poniżej zdjęć z wydarzenia oraz prezentacji.
Więcej zdjęć dostępnych jest na naszym dysku.