|

Który region europejski zdobył tytuł najbardziej ekologicznego? #EU Organic Awards

Poniżej prezentujemy sylwetkę zwycięzcy pierwszej w historii unijnej nagrody ekologicznej (EU Organic Awards), z wiarą, że historia jego sukcesu może stanowić przykład korzyści i możliwości oferowanych przez działające w zgodzie z naturą systemy rolno - spożywcze UE.

Wsparcie rolnictwa w ramach nowej Wspólnej Polityki Rolnej, kładzie silny nacisk na systemy produkcji ekologicznej. Jej programy składowe, takie jak Zielony Ład, od pola do stołu pozwalają przekształcać nasze europejskie systemy w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju, a najlepszym tego przykładem jest laureat tegorocznej nagrody, Francuska Oksytania.

Region ten, dla określenia nowego priorytetu swojego rozwoju, opartego o ekologiczną żywność i rolnictwo, opracował Zielony Ład Regionu i Plan Organiczny. Obecnie 19% wszystkich użytków rolnych jest tu uprawianych ekologicznie, obejmując przestrzeń 608 285 hektarów i 13 265 gospodarstw. Celem jest osiągnięcie 30% wszystkich użytków rolnych pod rolnictwem ekologicznym do 2030 roku.

Ponadto, w Oksytanii przyjęto kompleksowe podejście, obejmujące integracyjne zarządzanie regionalne i pełen łańcuch wartości od pola do stołu. Obecnie 33% pomocy regionalnej dla rolnictwa trafia do rolnictwa ekologicznego. 8% całej żywności kupowanej przez region w szkołach średnich to żywność ekologiczna, a 6% produkowanej stanowi zarówno żywność ekologiczna, jak i lokalna. Region jest częścią etykiety „Territoire BIO engagé”.

Aby zobaczyć, jak wygląda obraz stworzony w Oksytanii, zapraszamy do filmów znajdujących się poniżej.

Sylwetki pozostałych nagrodzonych znajdują się na stronie konkursu — tutaj.