26 kwietnia wystartował ogólnopolski konkurs dla kół gospodyń wiejskich o nazwie „Natura od kuchni”. Jego organizatorem są Lasy Państwowe, które czekają na najciekawsze zgłoszenia propozycji promowania zdrowej żywności z naszych gajów, gąszczy i kniei, przewidując granty dla organizacji w wysokości nawet 5 tysięcy złotych.
Udział w Konkursie jest bezpłatny. Zgłoszenia można przesyłać do 30 września 2022 r.
Według powszechnej opinii, najlepsze produkty to te, które znajdują się „najbliżej natury”. Miejscem najbliższym tej frazie są z powodów oczywistych nasze lasy, produkujące jedzenie bez udziału nawozów, środków ochrony roślin, czy sztucznych pasz.
Jednakże, pomimo łatwej dostępności bogatej oferty tych produktów, świadomość społeczna na temat tego jak je wykorzystywać w naszej kuchni nadal raczkuje. O ile większość z nas zna podstawy przyrządzenia podstawowych dań z grzybów, o tyle nadal ciężko znaleźć mistrzów i mistrzynie kuchni znających tajniki przyrządzania bażantów, wiedzących jak zrobić oliwę sosnową lub potrafiących świadomie używać ziół dostępnych w naszych lasach. Konkurs „Natura od kuchni” ma to zmienić. Z pomocą Kół Gospodyń Wiejskich Lasy Państwowe, w wydanej dzięki konkursowi książce kucharskiej z regionalnymi, domowymi przepisami, upowszechnią wiedzę o żywności pochodzenia leśnego.
Jak zauważa sekretarz stanu w Ministerstwie Klimatu i Środowiska Edward Siarka: W świecie, w którym postępuje globalizacja, akcje typu „Natura od kuchni” są szczególnie ważne i potrzebne, by nie zgubić tego, co stanowi istotę i wyróżnik każdego kraju – tradycji. – Atutem naszego kraju są piękne lasy i wspaniałe bogactwo form korzystania z ich darów. Program Lasów Państwowych łączy tradycję z nowoczesnością – promocję lasów, zdrowego trybu życia i naturalnych produktów pochodzenia leśnego – dodaje wiceminister.
Aby wziąć udział w konkursie, trzeba zaprezentować pomysły na działania promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego. Może to być np. organizacja stoiska popularyzującego produkty runa leśnego albo przeprowadzenie warsztatów czy konkursu kulinarnego na najlepszą potrawę z wykorzystaniem produktów z lasu. Pod uwagę brane będą także zajęcia dla dzieci, m.in. lekcje o prozdrowotnych walorach leśnej żywności. Na laureatów czeka dofinansowanie w wysokości do 5 tys. zł netto.
Źródło informacji, wraz ze szczegółami: Centrum Informacyjne Lasów Państwowych.