|

Od kóz dla małych serowarni i przetwórni — podsumowanie konferencji

Na zdjęciu jest koza na czarnym tle, majestatycznie wyłaniająca się z kwiatu paproci.

Dla rozwoju małych przetwórni i serowarni opierających się o produkty koziego pochodzenia, nasz partner — Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Hodowli Owiec i Kóz, w dniach 13-14 września zorganizował konferencję skierowaną do hodowców, pracowników naukowych i przetwórców zajmujących się hodowlą ras zachowawczych (głównie rasy karpackiej i sandomierskiej).

Zaplanowanym oraz spełnionym celem konferencji było podniesienie poziomu wiedzy uczestników spotkania zarówno przez serię wykładów dnia pierwszego (13 września), jak i przez zajęcia terenowe w wybranych uprzednio gospodarstwach i przetwórniach w dniu drugim (14 września). Osiągnięto to poprzez opracowanie i omówienie takich tematów jak:

  • podsumowanie warsztatów serowarskich, które odbyły się w 2020 roku;
  • dobrostan hodowli małych przeżuwaczy;
  • ochrona bioróżnorodności małych przeżuwaczy — Program ochrony zasobów genetycznych;
  • aspekty żywienia wspomagające produkcję wysokiej jakości surowców zwierzęcych;
  • jakość surowców, mleka i mięsa koziego;
  • profilaktyka weterynaryjna w chowie i hodowli kóz;
  • organizacja małej przedsiębiorczości w obrębie rolnictwa;  
  • certyfikacja produktów pochodzenia zwierzęcego.

Ponadto, podczas wykładów potwierdzono stosowanie w produkcji opracowanej i przygotowanej w ramach pierwszego etapu projektu, receptury dla dwóch serów otrzymywanych z mleka koziego: sera kwasowo-podpuszczkowego o nazwie „Karpatek” z ziołami (czosnkiem niedźwiedzim oraz rozmarynem) oraz sera typu feta o nazwie „Pajda Karpacka”.

W konferencji wzięło udział 48 osób z województw: małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego, śląskiego, dolnośląskiego, mazowieckiego, opolskiego, kujawsko-pomorskiego, łódzkiego, wielkopolskiego i świętokrzyskiego.

Po więcej informacji o projekcie w ramach którego odbyło się wyżej opisane wydarzenie, zapraszamy na naszą stronę, do zakładki projekty.