Dla rozwoju małych przetwórni i serowarni opierających się o produkty koziego pochodzenia, nasz partner — Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Hodowli Owiec i Kóz, w dniach 13-14 września zorganizował konferencję skierowaną do hodowców, pracowników naukowych i przetwórców zajmujących się hodowlą ras zachowawczych (głównie rasy karpackiej i sandomierskiej).
Zaplanowanym oraz spełnionym celem konferencji było podniesienie poziomu wiedzy uczestników spotkania zarówno przez serię wykładów dnia pierwszego (13 września), jak i przez zajęcia terenowe w wybranych uprzednio gospodarstwach i przetwórniach w dniu drugim (14 września). Osiągnięto to poprzez opracowanie i omówienie takich tematów jak:
- podsumowanie warsztatów serowarskich, które odbyły się w 2020 roku;
- dobrostan hodowli małych przeżuwaczy;
- ochrona bioróżnorodności małych przeżuwaczy — Program ochrony zasobów genetycznych;
- aspekty żywienia wspomagające produkcję wysokiej jakości surowców zwierzęcych;
- jakość surowców, mleka i mięsa koziego;
- profilaktyka weterynaryjna w chowie i hodowli kóz;
- organizacja małej przedsiębiorczości w obrębie rolnictwa;
- certyfikacja produktów pochodzenia zwierzęcego.
Ponadto, podczas wykładów potwierdzono stosowanie w produkcji opracowanej i przygotowanej w ramach pierwszego etapu projektu, receptury dla dwóch serów otrzymywanych z mleka koziego: sera kwasowo-podpuszczkowego o nazwie „Karpatek” z ziołami (czosnkiem niedźwiedzim oraz rozmarynem) oraz sera typu feta o nazwie „Pajda Karpacka”.
W konferencji wzięło udział 48 osób z województw: małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego, śląskiego, dolnośląskiego, mazowieckiego, opolskiego, kujawsko-pomorskiego, łódzkiego, wielkopolskiego i świętokrzyskiego.
Po więcej informacji o projekcie w ramach którego odbyło się wyżej opisane wydarzenie, zapraszamy na naszą stronę, do zakładki projekty.