Zapraszamy do udziału w projekcie pn. „Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą na rozwój obszarów wiejskich” realizowanej przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru w partnerstwie z Winnicą Wieczorków Paweł Wieczorek, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior –Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania „Zielony Pierścień”.
Do udziału w projekcie zapraszamy osoby z obszaru województwa lubelskiego, małopolskiego, mazowieckiego, podlaskiego oraz dolnośląskiego reprezentujących następujące grupy osób:
- rolników/sadowników specjalizujących się w produkcji jabłek- zajmujący się produkcją sadowniczą
- osoby/podmioty zajmujące się przetwórstwem owoców
- producentów cydru/jabłecznika
- przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD
- przedstawicieli organizacji branżowych związanych z sadownictwem/przetwórstwem
- przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego
Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji uczestników operacji zostaną podane na stronie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru oraz partnerów operacji.
Projekt realizowany w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2020-2021. Wartość operacji wynosi 128 437,40 złotych
Jego realizacja rozpoczęła się w 1 stycznia 2021 roku i potrwa 30 września 2021 roku
Celem projektu jest upowszechnienie wiedzy i znaczenia przetwórstwa lokalnego w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie rozwiązań angielskich. Zrealizowany zostanie poprzez wyjazd studyjny do Anglii pn. „Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą na rozwój obszarów wiejskich”
Przewidywane efekty:
- podniesienie wiedzy u 15 uczestników wyjazdu studyjnego nt. znaczenia przetwórstwa lokalnego w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie rozwiązań angielskich a za ich pośrednictwem upowszechnienie tej wiedzy na obszarze 5 województw tj. lubelskiego, mazowieckiego, podlaskiego, małopolskiego oraz dolnośląskiego
- wpływ na wzrost ilości gospodarstw/podmiotów zajmujących się przetwórstwem owoców równocześnie zachowując rzemieślniczy charakter produkcji w ciągu roku od nabycia merytorycznych i praktycznych umiejętności przez uczestników
- wpływ na wzrost podaży produktów przetwórstwa owocowego co przełożyć się może na stworzenie marki polskiego cydru rzemieślniczego i rozszerzenie dotychczasowej sieci dystrybucji
- wpływ na wzrost miejsc pracy na obszarach wiejskich