|

"Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą na rozwój obszarów wiejskich”

Zapraszamy do udziału w projekcie pn. „Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą na rozwój obszarów wiejskich” realizowanej przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru w partnerstwie z Winnicą Wieczorków Paweł Wieczorek, Stowarzyszeniem Kraina Lasów i Jezior –Lokalna Grupa Działania oraz Lokalną Grupą Działania „Zielony Pierścień”.

Do udziału w projekcie zapraszamy osoby z obszaru województwa lubelskiego, małopolskiego, mazowieckiego, podlaskiego oraz dolnośląskiego  reprezentujących następujące grupy osób:

  • rolników/sadowników specjalizujących się w produkcji jabłek- zajmujący się produkcją sadowniczą
  • osoby/podmioty zajmujące się przetwórstwem owoców
  • producentów cydru/jabłecznika
  • przedstawicieli organizacji udzielających dotacji na podejmowanie i rozwój działalności gospodarczej na obszarach wiejskich tj. LGD
  • przedstawicieli organizacji branżowych związanych z sadownictwem/przetwórstwem
  • przedstawicieli ośrodków doradztwa rolniczego 

Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji uczestników operacji zostaną podane na stronie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru oraz partnerów operacji.

Projekt realizowany w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Plan Operacyjny na lata 2020-2021. Wartość operacji wynosi 128 437,40 złotych

Jego realizacja rozpoczęła się w 1 stycznia 2021 roku i potrwa 30 września 2021 roku 

Celem projektu jest upowszechnienie wiedzy i znaczenia przetwórstwa lokalnego w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie rozwiązań angielskich. Zrealizowany zostanie poprzez wyjazd studyjny do Anglii pn. „Przetwórstwo oparte na lokalnych zasobach szansą na rozwój obszarów wiejskich”

Przewidywane efekty:

  • podniesienie wiedzy u 15 uczestników  wyjazdu studyjnego nt. znaczenia przetwórstwa lokalnego w rozwoju obszarów wiejskich na przykładzie rozwiązań angielskich a za ich pośrednictwem upowszechnienie tej wiedzy na obszarze 5 województw tj. lubelskiego, mazowieckiego, podlaskiego, małopolskiego oraz dolnośląskiego
  • wpływ na wzrost ilości gospodarstw/podmiotów zajmujących się przetwórstwem owoców równocześnie zachowując rzemieślniczy charakter produkcji w ciągu roku od nabycia merytorycznych i praktycznych umiejętności przez uczestników
  • wpływ na wzrost podaży produktów przetwórstwa owocowego co przełożyć się może na stworzenie  marki polskiego cydru rzemieślniczego i rozszerzenie dotychczasowej sieci dystrybucji
  • wpływ na wzrost miejsc pracy na obszarach wiejskich