Stale rośnie liczba osób świadomych znaczenia zdrowej i ekologicznej żywności oraz dbałości o lokalną kulturę i tradycję. Naturalnie prowadzi to do wzrostu zainteresowania wykorzystywaniem hodowlanych ras rodzimych w branży turystycznej i gastronomicznej. Dlatego też, nasi partnerzy: Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w bezpłatnych jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, realizowanych w ramach II etapu projektu „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województwa małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.
W programie wydarzenia między innymi:
- Prezentacja ras rodzimych zwierząt gospodarskich, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie.
- Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy.
- Część praktyczna „Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno — gastronomicznej regionu” poprowadzona przez eksperta kulinarnego.
Terminy i miejsca:
- 23.01.2023
- Zajazd Bartnik, Tylawa 54A, 38-450 Tylawa – woj. podkarpackie
- 26.01.2023
- Insomnia Restauracja, ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, 20-029 Lublin – woj. lubelskie
- 01.02.2023
- Życie Gruzji, Kąkolowa 2, 86-031 Osielsko – woj. kujawsko-pomorskie
- 02.02.2023
- Winne Grono, Mikołaja Kopernika 17a, 80-208 Gdańsk, woj. pomorskie
- 07.02.2023
- Zamek Pułtusk Dom Polonii, Szkolna 11, 06-100 Pułtusk, woj. mazowieckie
- 09.02.2023
- Hotel Basztowy, Plac Józefa Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz, woj. świętokrzyskie
- 21.02.2023
- Restauracja Zamku Niepołomice, ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepołomic, woj. małopolskie
- 22.02.2023
- Dwór Bismarcka, Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice, woj. śląskie
Rejestracja
Jeśli jesteś zainteresowany/a rozwojem swojego biznesu turystycznego lub gastronomicznego, chcesz poznać nowe możliwości oraz dowiedzieć się jak wykorzystać potencjał hodowlanych ras rodzimych w swoim biznesie — serdecznie zapraszamy!
W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:
- Paweł Radomski, tel. 666 081 341, e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl
- Piotr Moskała, tel. 666 081 118, e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl
Ilość miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.