|

Rasy rodzime kluczem do rozwoju lokalnej turystyki i gastronomii? Zapraszamy na warsztaty!

Stale rośnie liczba osób świadomych znaczenia zdrowej i ekologicznej żywności oraz dbałości o lokalną kulturę i tradycję. Naturalnie prowadzi to do wzrostu zainteresowania wykorzystywaniem hodowlanych ras rodzimych w branży turystycznej i gastronomicznej. Dlatego też, nasi partnerzy: Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, zapraszają do udziału w bezpłatnych jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych”, realizowanych w ramach II etapu projektu „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza”.

Warsztaty skierowane są do mieszkańców województwa małopolskiego, śląskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego, lubelskiego, mazowieckiego, kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.

W programie wydarzenia między innymi:

  • Prezentacja ras rodzimych zwierząt gospodarskich, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego  z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie.
  • Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy.
  • Część praktyczna „Efektywne wykorzystanie lokalnych ras rodzimych w ofercie turystyczno — gastronomicznej regionu”  poprowadzona przez eksperta kulinarnego.

Terminy i miejsca:

  1. 23.01.2023
    • Zajazd Bartnik, Tylawa 54A, 38-450 Tylawa – woj. podkarpackie
  2. 26.01.2023
    • Insomnia Restauracja, ul. Marii Curie Skłodowskiej 12, 20-029 Lublin – woj. lubelskie
  3. 01.02.2023
    • Życie Gruzji, Kąkolowa 2, 86-031 Osielsko – woj. kujawsko-pomorskie
  4. 02.02.2023
    • Winne Grono, Mikołaja Kopernika 17a, 80-208 Gdańsk, woj. pomorskie
  5. 07.02.2023
    • Zamek Pułtusk Dom Polonii, Szkolna 11, 06-100 Pułtusk, woj. mazowieckie  
  6. 09.02.2023
    • Hotel Basztowy, Plac Józefa Poniatowskiego 2, 27-600 Sandomierz, woj. świętokrzyskie
  7. 21.02.2023
    • Restauracja Zamku Niepołomice,  ul. Zamkowa 2, 32-005 Niepołomic, woj. małopolskie
  8. 22.02.2023
    • Dwór Bismarcka, Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice, woj. śląskie

Rejestracja

Jeśli jesteś zainteresowany/a rozwojem swojego biznesu turystycznego lub gastronomicznego, chcesz poznać nowe możliwości oraz dowiedzieć się jak wykorzystać potencjał hodowlanych ras rodzimych w swoim biznesie — serdecznie zapraszamy!

W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt w godzinach od 8:00 do 14:00:

  • Paweł Radomski, tel. 666 081 341, e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl
  • Piotr Moskała, tel. 666 081 118, e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl

Ilość miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.