|

Jak zostać serowarem?

To pytanie, zadają sobie zapewne uczestnicy V zjazdu Szkoły Serowarstwa Farmerskiego – wydarzenia zorganizowanego w ramach projektu o nazwie „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.

 

Szkolenia, do tej pory mające formę on-line, po raz pierwszy odbyły się stacjonarnie i trwały dwa dni.

  • Pierwszego dnia, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uczestnicy zajęć zgłębiali wiedzę w zakresie fizykochemicznych i mikrobiologicznych parametrów kształtujących jakość mleka serowarskiego.
  • Drugiego dnia natomiast, goście spotkania trafili do Stacji Badawczo - Dydaktycznej w Swojczycach, gdzie przeszli kurs na temat techniki pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy i pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym.

Kurs jest częścią projektu, który ma na celu między innymi przeszkolenie producentów sera, osób związanych z branżą serowarską oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub otworzenia własnej działalności w tej branży.

Cykl szkoleń dla zawodu serowara farmerskiego trwa od listopada 2020 roku do września 2021 roku.

Kolejne zajęcia w ramach projektu, odbędą się w dniach 19-20 czerwca 2021 roku.

Chcesz wiedzieć więcej o projekcie?

Zapraszamy na naszą stronę: projekty realizowane w 2020-2021.