To pytanie, zadają sobie zapewne uczestnicy V zjazdu Szkoły Serowarstwa Farmerskiego – wydarzenia zorganizowanego w ramach projektu o nazwie „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej”.
Szkolenia, do tej pory mające formę on-line, po raz pierwszy odbyły się stacjonarnie i trwały dwa dni.
- Pierwszego dnia, na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uczestnicy zajęć zgłębiali wiedzę w zakresie fizykochemicznych i mikrobiologicznych parametrów kształtujących jakość mleka serowarskiego.
- Drugiego dnia natomiast, goście spotkania trafili do Stacji Badawczo - Dydaktycznej w Swojczycach, gdzie przeszli kurs na temat techniki pracy hodowlanej, użytkowania mlecznego przeżuwaczy i pozyskiwania mleka w gospodarstwie rolnym.
Kurs jest częścią projektu, który ma na celu między innymi przeszkolenie producentów sera, osób związanych z branżą serowarską oraz osób zainteresowanych podjęciem zatrudnienia lub otworzenia własnej działalności w tej branży.
Cykl szkoleń dla zawodu serowara farmerskiego trwa od listopada 2020 roku do września 2021 roku.
Kolejne zajęcia w ramach projektu, odbędą się w dniach 19-20 czerwca 2021 roku.
Chcesz wiedzieć więcej o projekcie?
Zapraszamy na naszą stronę: projekty realizowane w 2020-2021.