Aby doświadczyć metod organizacji, produkcji i funkcjonowania serowarstwa w innych krajach słynących z sukcesów w tej dziedzinie, nasz partner, organizuje w ramach projektu: „Kierunek na rozwój — szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” wyjazdy studyjne do Francji i Hiszpanii.
Udział w wyjazdach weźmie:
- 15 osób zajmujących się produkcją sera oraz związanych z branżą;
- dwóch przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zajmujących się rozwojem serowarstwa w Polsce;
- jeden ekspert mleczarstwa i serowarstwa.
Podczas spotkań z ekspertami w gospodarstwach, farmach oraz wśród organizacji rolniczych, uczestnicy będą mieli okazję do zwiększenia swej wiedzy w wielu aspektach dotyczących branży serowarskiej, zarówno poprzez obserwację praktyk służących otrzymaniu jak najwyższej jakości produktu, jak i podczas wykładów, dotyczących:
- W Hiszpanii:
- Właściwości, przydatności technologicznej oraz wykorzystania w serowarstwie mleka koziego i owczego.
- Charakterystyki i technologii produkcji serów hiszpańskich, takich jak Cabrales, Majorero, Manchego, La Serena i San Simon.
Manchego – hiszpański gatunek sera, produkowany z owczego mleka, pochodzący z równin La Manchy. Manchego to ser twardy, dojrzewający. W jego miąższu występują niewielkie dziurki. Jest najpopularniejszym serem hiszpańskim. Źródło: Wikipedia
- We Francji:
- Jakości mleka wykorzystywanego w serowarstwie
- Charakterystyki i technologii produkcji serów z przerostem pleśni
- Charakterystyki i technologii produkcji serów z porostem pleśni
Neufchâtel – francuski miękki, pełnotłusty, podpuszczkowy ser dojrzewający, produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego.
[…]
Neufchâtel jest jednym z najstarszych francuskich serów, którego, według tradycji, początki sięgają VI wieku. Pierwsza historyczna wzmianka pochodzi z 1035 roku, kiedy to Hugo I z Gournay podarował ten ser opactwu w Signy. W czasie wojny stuletniej, według legendy, miał być ofiarowywany przez młode kobiety rycerzom, aby poprzez jego kształt wyrazić swoje uczucia. W XVII wieku neufchâtel był wysyłany do Paryża i Rouen oraz Wielkiej Brytanii. Źródło: Wikipedia
Wyjazd do Hiszpanii odbędzie się w dniach 16 września - 22 września, natomiast do Francji: 13 września - 19 września.
Więcej informacji o projekcie znajduje się na naszej stronie.