Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wraz z partnerami organizują w październiku warsztaty z przetwórstwa mleka i mięsa, które odbędą się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych, powstałym przy PODR Szepietowo.
Szkolenia skierowane są do uczniów szkół partnerskich, czyli:
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie,
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce,
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu,
- Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie
W ramach wsparcia i poszerzenia wiedzy uczniów tych placówek, organizatorzy planują zapoznać uczestników z zasadami, jakie powinni opanować przy wytwarzaniu danego produktu. Przykładem na to niech będą zajęcia z pierwszego tematu szkoleń — produkcji sera podpuszczkowego. Uczestnik zajęć o tej tematyce, nie tylko zapozna się z instrukcją procesów prowadzących do wyprodukowania danego sera ale i pod okiem instruktora, będzie miał możliwość stworzenia swego własnego produktu.
Drugim tematem zajęć będzie przetwórstwo mięsa na wędliny. Każdy z uczniów zostanie przeszkolony z obsługi profesjonalnego sprzętu służącego produkcji mięsnej, a podążając za instrukcjami otrzymanymi od prowadzących, będzie miał okazję do samodzielnych prób wyprodukowania białej kiełbasy.
Wszystkich uczniów chcących wziąć udział w warsztatach zapraszamy do złożenia formularza zgłoszeniowego u dyrekcji własnej szkoły.
Terminy szkoleń:
- 05 października 2021 roku
- 06 października 2021 roku
- 07 października 2021 roku
- 08 października 2021 roku
Do pobrania:
Formularz zgłoszeniowy – [POBIERZ]
Po więcej informacji o projekcie w ramach którego odbyło się wyżej opisane wydarzenie, zapraszamy na naszą stronę, do zakładki danego projektu.