Aby rozpowszechniać wiedzę na temat turystyki kulinarnej i stworzyć okazję do wymiany doświadczeń między ekspertami, organizowany jest wyjazd do Włoch realizowany w ramach projektu „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”.
Podczas wydarzenia, 25 uczestników zdobędzie oraz podzieli się wiedzą o inicjatywach zwiększających konkurencyjność na terenach wiejskich, aby w kolejnym kroku, upowszechniać rezultaty projektu na obszarze województw: lubelskiego, mazowieckiego, lubuskiego i śląskiego. W projekcie udział wziąć mogą osoby z tych właśnie województw.
Szczególnie poszukiwani do wzięcia udziału są:
- rolnicy;
- producenci produktów lokalnych i tradycyjnych;
- przedstawiciele obiektów gastronomicznych, hotelowych oraz firm cateringowych;
- przedstawiciele zagród tematycznych oraz obiektów kultury;
- przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych;
- przedstawiciele szkół rolniczych oraz szkół zawodowych branżowych;
- przedstawiciele organizacji wspierających przedsiębiorczość na terenach wiejskich, czyli Lokalne Grupy Działania;
- przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego;
- oraz organizacji branżowych zrzeszających producentów produktów lokalnych i tradycyjnych, reprezentujących branże turystyczną.
Harmonogram1:
- I dzień:
- wylot z Krakowa do Mediolanu
- transfer do hotelu
- nocleg w Mediolanie lub okolicach
- II dzień
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu— rodzinne przedsiębiorstwo Caseificio Campiotti (produkcja sera)
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — rodzinne gospodarstwo rolne Frutto del Garda do Proserpio Gabriella (produkcja limoncello, likierów, dżemów, konfitur)
- III dzień
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — przedsiębiorstwo Consorzio di Tutela del Riso di Baraggia (produkcja ryżu)
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — spotkanie dotyczące produkcji Bicerin i Zabajone Caffe al Bicerin
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — przedsiębiorstwo Lema SRL (produkcja grissinii)
- IV dzień
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — gospodarstwo Azienda Agricola F.Lli Molino ALBA (produkcja orzechów)
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — wizyta w gospodarstwie produkującym trufle
- wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — Azienda Agricola Dabbene Daniela (produkcja wina)
- V dzień
- wykwaterowanie
- przejazd na lotnisko w Mediolanie
- wylot do Krakowa
Jak dołączyć do wyjazdu?
Wypełniony formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć pocztą tradycyjną lub elektroniczną (skan) w nieprzekraczającym terminie do dnia 21 lipca 2021 roku, do godziny 16:00 na adresy:
- biuro@lgdkrasnik.pl,
- Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej, ul. Lubelska 115, 23-200 Kraśnik.
Formularz zgłoszeniowy wraz ze szczegółowym harmonogramem znajduje się w plikach pod artykułem oraz na stronach: LGD Ziemi Kraśnickiej oraz LGD Puszcza Kozienicka.
Wyjazd studyjny do Włoch jest pierwszym wydarzeniem stworzonym w ramach projektu opisanego na naszej stronie. Informacje o kolejnych działaniach naszego partnera, czyli wyjeździe do Francji, konferencji oraz wydanym biuletynie, pojawią się niebawem.
1 Partner KSOW zastrzega sobie zmianę wizytowanych miejsc lub kolejności ich wizytowania, równocześnie zachowując poziom merytoryczny wizyty studyjnej.