|

Włochy czekają — dołącz do wyjazdu studyjnego!

Aby rozpowszechniać wiedzę na temat turystyki kulinarnej i stworzyć okazję do wymiany doświadczeń między ekspertami, organizowany jest wyjazd do Włoch realizowany w ramach projektu „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”.

Podczas wydarzenia, 25 uczestników zdobędzie oraz podzieli się wiedzą o inicjatywach zwiększających konkurencyjność na terenach wiejskich, aby w kolejnym kroku, upowszechniać rezultaty projektu na obszarze województw: lubelskiego, mazowieckiego, lubuskiego i śląskiego. W projekcie udział wziąć mogą osoby z tych właśnie województw.

Szczególnie poszukiwani do wzięcia udziału są:

  • rolnicy;
  • producenci produktów lokalnych i tradycyjnych;
  • przedstawiciele obiektów gastronomicznych, hotelowych oraz firm cateringowych;
  • przedstawiciele zagród tematycznych oraz obiektów kultury;
  • przedstawiciele gospodarstw agroturystycznych;
  • przedstawiciele szkół rolniczych oraz szkół zawodowych branżowych;
  • przedstawiciele organizacji wspierających przedsiębiorczość na terenach wiejskich, czyli Lokalne Grupy Działania;
  • przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego;
  • oraz organizacji branżowych zrzeszających producentów produktów lokalnych i tradycyjnych, reprezentujących branże turystyczną. 

Harmonogram1:

  • I dzień:
    • wylot z Krakowa do Mediolanu
    • transfer do hotelu 
    • nocleg w Mediolanie lub okolicach
  • II dzień
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu— rodzinne przedsiębiorstwo Caseificio Campiotti (produkcja sera)
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — rodzinne gospodarstwo rolne Frutto del Garda do Proserpio Gabriella  (produkcja limoncello, likierów, dżemów, konfitur)
  • III dzień
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — przedsiębiorstwo Consorzio di Tutela del Riso di Baraggia (produkcja ryżu)    
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — spotkanie dotyczące produkcji Bicerin i Zabajone  Caffe al Bicerin
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — przedsiębiorstwo Lema SRL (produkcja grissinii)
  • IV dzień
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — gospodarstwo Azienda Agricola F.Lli Molino ALBA (produkcja orzechów)
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — wizyta w gospodarstwie produkującym trufle
    • wizyta w obiektach związanych z tematyką wyjazdu — Azienda Agricola Dabbene Daniela  (produkcja wina) 
  • V dzień
    • wykwaterowanie
    • przejazd na lotnisko w Mediolanie
    • wylot do Krakowa

Jak dołączyć do wyjazdu?

Wypełniony formularz zgłoszeniowy należy dostarczyć pocztą tradycyjną lub elektroniczną (skan) w nieprzekraczającym terminie do dnia 21 lipca 2021 roku, do godziny 16:00  na adresy:

  • biuro@lgdkrasnik.pl,
  • Lokalna Grupa Działania Ziemi Kraśnickiej, ul. Lubelska 115, 23-200 Kraśnik.

Formularz zgłoszeniowy wraz ze szczegółowym harmonogramem znajduje się w plikach pod artykułem oraz na stronach: LGD Ziemi Kraśnickiej oraz LGD Puszcza Kozienicka.

Wyjazd studyjny do Włoch jest pierwszym wydarzeniem stworzonym w ramach projektu opisanego na naszej stronie. Informacje o kolejnych działaniach naszego partnera, czyli wyjeździe do Francji, konferencji oraz wydanym biuletynie, pojawią się niebawem.


1 Partner KSOW zastrzega sobie zmianę wizytowanych miejsc lub kolejności ich wizytowania, równocześnie zachowując poziom merytoryczny wizyty studyjnej.

PLIKI DO POBRANIA