Aktualności
Czy gęsina jest smaczna? Gdzie można jej spróbować?
Gęsina jako regionalny specjał - takie hasło przyświecało Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, która podczas targów Smaków i Rękodzieła wystawiła swoje stoisko. Osoby, które je odwiedziły, mogły zgłębić wiedzę m.in. o przyzagrodowym chowie gęsi,…
Bezpieczeństwo produkcji żywności w małych zakładach przetwórczych - studia
Uprzejmie informujemy, że IBPRS-PIB w Warszawie prowadzi aktualnie nabór na dwusemestralne studia podyplomowe pt: „Bezpieczeństwo zdrowotne produkcji żywności w gospodarstwach rolniczych i małych zakładach przetwórczych”. Studia podyplomowe są…
Łańcuch dostaw żywności – zapraszamy na spotkanie robocze
Zapraszamy na spotkanie robocze, na którym zostaną omówione uwagi, zgłoszone w trakcie konsultacji społecznych, do projektu ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi.
Kied…
Wiedz i mądrze jedz! Dlaczego warto kupować żywność prosto od rolnika?
Czy zastanawialiście się kiedyś:
- Jaki jest potencjał małych gospodarstw rolnych dla rozwoju rynków lokalnych? Jak osiągnąć większą skalę oddziaływania?
- Jaki jest potencjał ze strony konsumentów w odniesieniu do rynków lokalnych i kupowania wprost…
Czego można się nauczyć w szkole serowarstwa?
Sobota i niedziela (13.03-14.03) upłynęła uczestnikom szkoły serowarstwa farmerskiego bardzo pracowicie!
W pierwszym dniu szkolenia odbyły się wykłady:
- Charakterystyka zagrożeń zdrowotnych i podstawowych pojęć związanych z bezpieczeństwem…
Bitwa regionów 2021 - weź udział w konkursie
Jeśli kochasz polską kuchnię regionalną i rodzimy folklor, to ten konkurs jest dla ciebie!
Bitwa regionów to jeden z największych konkursów kulinarnych dla kół gospodyń wiejskich, który od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. W piątej edycji…