Aktualności
Jakie są wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu rzeźni rolniczej lub uboju na użytek własny? Pobierz publikacje
„Rzeźnie rolnicze - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu rzeźni rolniczej” oraz "Ubój na użytek własny w gospodarstwie - Wymagania weterynaryjne przy prowadzeniu uboju na użytek własny" – obie publikacje zostały opracowane w formie…
Rusza konkurs "Innowacje na rzecz zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności"
W imieniu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) z siedzibą w Rzymie zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie Innowacje na rzecz zrównoważonego rolnictwa i produkcji żywności (International Innovation Award for…
Ruszył kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego
Kurs: Szkoła Serowarstwa Farmerskiego organizowany jest przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w ramach realizacji projektu pn. „Kierunek na rozwój – szkolenia i wyjazdy studyjne dla branży serowarskiej” rozpocznie się już w najbliższym czasie.
…Konkurs „Zero Food Waste – nie marnuję żywności”
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza nowy konkurs pn. „Food zero waste – nie marnuję żywności”, którego celem jest zachęcenie do wdrożenia idei niemarnowania żywności oraz kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem…
Wyjątkowe miejsca. Wyjątkowi ludzie. Wyjątkowe smaki. Książka kucharska kół gospodyń wiejskich z województwa mazowieckiego
Przedstawiamy książkę kucharską z przepisami kół gospodyń wiejskich z Mazowsza, będąca zwieńczeniem konkursu „Wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie” (edycje z lat 2019-2020) organizowanego przez Biuro Regionalne Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w…
Tradycyjny wyrób sera. Praktyczny przewodnik dla każdego
Jak rozpoznać dobry ser? A może jak zrobić własny ser w domu? Coraz częściej na sklepowych półkach można znaleźć produkty regionalne i tradycyjne, które są wytwarzane bez chemii, według starych przepisów i z zachowaniem subregionalnej specyfiki.
Z…