Przetwórstwo na małą skalę szansą dla niewielkich producentów rolnych z regionu wschodniej Polski
Partnerzy KSOW: Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
w Modliszewicach, Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli.
Czas trwania projektu: 01.07.202231.10.2022 r.
Budżet projektu: 88 966,82 zł ( w tym wkład własny 24 793,68 zł)
Odbiorcy projektu:
- producenci żywności, w tym prowadzący działalność rolniczą w zakresie rolniczego handlu detalicznego oraz działalność marginalną, lokalną i ograniczoną;
- mieszkańcy obszarów wiejskich;
- doradcy rolni.
Opis projektu oraz jego cele:
Celem zrealizowanej operacji było przeszkolenie 40 mieszkańców obszarów wiejskich z województwa podlaskiego, podkarpackiego, lubelskiego oraz świętokrzyskiego, w zakresie przetwarzania i sprzedaży surowców rolnych w ramach sprzedaży bezpośredniej, RHD, MLO oraz skracania łańcucha dostaw.
W ramach projektu zrealizowano:
- dwa warsztaty dla 40 osób z przetwórstwa mięsa, mleka oraz zbóż, polegające na kształceniu praktycznym uczestników z przetwarzania surowców rolnych na produkty gotowe. Warsztaty zostały uzupełnione zajęciami merytorycznymi na temat skracania łańcucha dostaw, promowania działalności rolniczych polegających na sprzedaży bezpośredniej konsumentom finalnym w tym: rolniczego handlu detalicznego, produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej , dostaw bezpośrednich oraz znakowania produktów żywnościowych;
- dwa wyjazdy studyjne krajowe, dla 40 uczestników warsztatów, do obiektów specjalizujących się w wytwarzaniu i sprzedaży serów podpuszczkowych oraz wytwarzaniu i sprzedaży wyrobów mięsnych. Podczas wyjazdów studyjnych uczestnicy mieli możliwość wymiany doświadczeń związanych z produkcją, przetwórstwem i sprzedażą bezpośrednią produktów wytwarzanych w gospodarstwie;
- przygotowano artykuł podsumowywać projekt i zamieszczono w gazecie „Wiadomości rolnicze” w każdym z czterech województw, z których pochodzą odbiorcy projektu. Artykuły przyczyniły się do rozpowszechniania i promowania sprzedaży bezpośredniej, rolniczego handlu detalicznego, produkcji marginalnej, lokalnej i ograniczonej oraz skracania łańcucha dostaw.
Realizacja projektu przyczyni się do rozwoju obszarów wiejskich poprzez łagodzenie negatywnych skutków modeli sprzedaży w których występuje duża liczba pośredników, co wpływa niekorzystnie na sytuację rolnika w łańcuchu dostaw.
Priorytet 3 PROW: Wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania
i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie.
Cele KSOW
Cel 1: Zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Działanie 6 KSOW: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi
w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.
Projekt realizowany w ramach priorytetu 3: Wspieranie organizacji łańcucha żywnościowego, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, dobrostanu zwierząt oraz zarządzania ryzykiem w rolnictwie.