Przyzagrodowy chów gęsi może być świetnym sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Dzięki projektowi Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi wiele osób mogło uczestniczyć w szkoleniach i zgłębić wiedzę, jak podjąć taką działalność i jakie są jej korzyści. Celem szkoleń była aktywizacja niezatrudnionych mieszkańców obszarów wiejskich poprzez podjęcie działalności ukierunkowanej na chów gęsi połączonej z działalnością w ramach rolniczego handlu detalicznego. Podczas szkolenia odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu przetwórstwa gęsiny. W szkoleniu wzięli udział niezatrudnieni mieszkańcy obszarów wiejskich z gospodarstw rolnych.
Ale nie tylko na szkoleniach można zgłębić wiedzę dotyczącą przyzagrodowego chowu gęsi. Zachęcamy również do obejrzenia filmów na kanale KSOW na Youtube.
W filmach przedstawiono kluczowe informacje dotyczące możliwości prowadzenia różnych rodzajów działalności w oparciu o przyzagrodowy chów gęsi, w tym: chowu gęsi na mięso, w celu pozyskiwania puchu i pierza oraz wykorzystania chowu jako elementu produktu turystycznego.
Tradycja chowu gęsi. Podstawy chowu przyzagrodowego - zobacz
W pierwszym odcinku o tradycji chowu oraz o podstawach chowu przyzagrodowego opowiedzą eksperci, gospodarze, historycy kulinarni. Pokazane zostały przykłady gospodarstw, które zajmują się chowem przyzagrodowym. Zaprezentowana została również działalność Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej, która od lat z powodzeniem promuje chów przyzagrodowy w Polsce oraz edukuje rolników w tym zakresie. W filmie pokazano przykłady, które udowadniają także, że przyzagrodowy chów gęsi może stanowić dodatkowe źródło dochodu, zwłaszcza dla niewielkich gospodarstw rolnych.
Chów gęsi na mięso - zobacz
W drugim odcinku o chowie gęsi na mięso opowiedzą eksperci Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej, naukowcy z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, a także naukowcy z SGGW. W filmie pokazano przykłady chowu gęsi na mięso ze wskazaniem dobrej praktyki hodowlanej. Odcinek został poszerzony o pokazanie możliwości jakie daje rolnikom rolniczy handel detaliczny (RHD). Zaprezentowano także nowoczesne metody współpracy rolników w dystrybucji żywności.
Chów gęsi na puch i pierze - zobacz
W odcinku pokazano jak wygląda w Polsce chów gęsi na puch i pierze. Eksperci, gospodarze oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa opowiadają o tym, dlaczego gęsi puch i pierze z naszego kraju są tak wyjątkowe, na co trzeba zwrócić uwagę w hodowli by osiągnąć sukces, a także jak ważnym aspektem dla polskiej gospodarki, sektora rolnego i hodowli jest aspekt sprzedaży tych produktów poza granice kraju (np. na rynek japoński).
Gęsina jako marka wiejskiego produktu turystycznego – inicjatywy i inspiracje - zobacz
Przykłady inicjatyw turystycznych związanych z gęsiną, realizowanych na obszarach wiejskich, które wyróżniają się oryginalnością i transparentnością, przy równoczesnym zachowaniu kanonów wizerunku zrównoważonej turystyki wiejskiej. Gęsina stała się bardzo modnym produktem turystycznym. W Polsce funkcjonuje już wiele gospodarstw agroturystycznych oraz zagród edukacyjnych specjalizujących się w chowie gęsi oraz serwowaniu gęsiny. Na poszczególnych przykładach zaprezentowano w filmie szerokie możliwości wykorzystania dziedzictwa kulinarnego do tworzenia atrakcyjnych produktów turystycznych. W odcinku wskazano również jak gęsina oraz inne produkty z Kulinarnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego mogą ożywić polską turystykę kulinarną.
Filmy powstały w ramach projektu "Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich" realizowanego w 2020 roku przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania Czarnoziem na Soli, Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie oraz Telewizją Polską SA Oddział Terenowy w Bydgoszczy.
Więcej informacji o projekcie - zobacz