Chętni poznania szeregu aspektów dotyczących chowu gęsi, jego opłacalności oraz walorów cechujących produkt regionalny w postaci gęsiny, po raz kolejny mogli spotkać się z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi, tym razem – na jej stoisku, wystawionym podczas Wojewódzkiego Święta Plonów w Rogowie, 22 sierpnia tego roku.
Tam, pośród wielu innych atrakcji, uczestnicy wydarzenia, oprócz wiedzy wyciągniętej z rozmów na stoisku, mogli także spróbować wielu produktów opartych o gęsinę — od pasztetów, przez smalec, po faszerowaną gęś. Poprzez udział w tego rodzaju targach, wykonawcy projektu starają się dotrzeć do wielu zainteresowanych rozwiązaniami promowanymi przez Fundację stron; między innymi do rolników i mieszkańców wsi, potencjalnych konsumentów oraz osób zainteresowanych przetwórstwem. W szerszej perspektywie, skutkami projektu mogą być:
- wzrost dochodowości gospodarstw rolnych
- zmniejszenie bezrobocia na terenach wiejskich
- zmniejszenie odpływu ludzi w wieku produkcyjnym ze wsi do miast.
Więcej informacji o projekcie w ramach którego odbyło się powyższe wydarzenie, znajduje się na naszej stronie.