|

O turystyce kulinarnej — po wiedzę do Francji

Zdjęcie przedstawia widok pól we Francji. Na pierwszym planie znajduje się droga prowadząca wgłąb kadru. Po prawej stronie widzimy krzaki winogron.

Dla promowania sprawdzonych zagranicznych wzorców służących zwiększaniu konkurencyjności polskich obszarów wiejskich, nasi partnerzy zorganizowali wyjazd studyjny do Francji — aby stworzyć okazję do wymiany doświadczeń, prezentacji dobrych praktyk oraz podniesienia jakości działań opierających się o tradycyjne produkty i regionalną kuchnię – elementy istotne dla procesu rozwoju wsi.

Wyjazd odbył się w dniach 27 września – 1 października 2021 roku. Udział w nim wzięło 25 osób wytypowanych z czterech województw: lubelskiego, mazowieckiego, lubuskiego oraz śląskiego.

Uczestnictwo w wydarzeniu przysłużyć się może podejmowaniu działań i wspólnych inicjatyw. Ich skutkiem będzie tworzenie nowych marek produktów regionalnych i lokalnych. W oparciu o strategiczne myślenie o zrównoważonym rozwoju,  spójności terytorialnej i o optymalnym wykorzystaniu zasobów polskiej wsi, uczestnicy są w stanie identyfikować, analizować oraz rozpowszechniać wśród zainteresowanych osób wiedzę zdobytą podczas wydarzenia.

Aby jednak dotrzeć do tego punktu, musieli doświadczyć miejsc na mapie Francji, takich jak:

  • winnica na szlaku Beaujolais w Juliénas;
  • gospodarstwo Ferme L`Espoir;
  • lokalny targ w Villafranche sur Saone;
  • browar Terre de Bières w Villefranche sur Saone;
  • olejarnia Beaujolaise;
  • winnica Beaujolais;
  • Izba Turystyki regionu Beaujolais, gdzie spotkali się z jej przedstawicielami.

Aby zdobyć więcej informacji o projekcie w ramach którego odbył się wyżej opisany wyjazd, zapraszamy do jego opisu, znajdującego się na naszej stronie.