|

Po wiedzę o serach - wyjazd studyjny do Francji

Aby zapoznać się z technologią wytwarzania serów z przerostem i porostem pleśni oraz stworzyć możliwość wymiany doświadczeń między polskimi a francuskimi serowarami, osoby związane z branżą lub pragnące zatrudnienia w niej, wraz z przedstawicielami Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uczestniczyli w wyjeździe studyjnym zorganizowanym przez naszych partnerów.

Wyjazd odbył się w dniach 13-19 września tego roku.

Program wydarzenia skupiony był wokół najważniejszego celu przyświecającego organizatorom — jak najgłębszego doświadczenia metod produkcji i sposobów działania dziewięciu serowarni zaznaczonych na mapie wyjazdu. W ramach tego, uczestnicy trafili do dziewięciu miejsc usytuowanych we francuskiej Owernii (Auvergne) — regionu, którego różnorodność biologiczna sprzyja produkcji wysokiej jakości serów, takich jak Cantal, Saint-Nectaire, Fourme d'Ambert, Bleu d'Auvergne, czy Salers.

Jak opisali w sprawozdaniu z wyjazdu, uczestnicy zgłębiali swą wiedzę w takich miejscach jak:

  • 14 września 2021 roku
     
    • Wizyta studyjna w GAEC MELODIE La Vergne GELLES Farma Mélodie

      Jest to od prowadzone od pokoleń rodzinne gospodarstwo, prowadzone obecnie przez braci Fabrice i Maxime Faure. Usytuowane w górzystym wulkanicznym terenie, stanowi doskonałe miejsce do hodowli krów mlecznych rasy holsztyńskiej. Z wyprodukowanego mleka w gospodarstwie wytwarzany jest ser AOP Fourme d´Ambert.
       
    • Wizyta studyjna w GAEC Des Croix De Chazelles 63690 Avèze

      Jest to także gospodarstwo rodzinne, a przy tym jedyny producent sera zagrodowego Bleu d’Auvergne AOC wytwarzanego z pełnego mleka surowego, dojrzewającego od 28 do 45 dni, o konsystencji sera topionego, z nutą cytrusów. Ponadto gospodarstwo produkuje sery Fourme d’Ambert AOC oraz Bleu d’Aveze.
  • 15.09.2021
     
    • Wizyta studyjna w Ferme Bellonte / Mystères de Farges

      To producent sera Saint-Nectaire, jednego z pięciu serów Owernii (Auvergne) z chronioną nazwą pochodzenia (AOP ex AOC). Obszar produkcji tego lokalnego sera został określony w 1955 roku przez Tribunal d'Issoire i obejmuje 7 kantonów Puy-de-Dôme i 3 kantony Cantal (w sumie 69 gmin). Ser musi być wytwarzany wyłącznie z mleka z obszaru apelacji. Dopuszcza się dwa rodzaje sera. Ser tak zwany rolniczy Saint-Nectaire wyprodukowany z mleka surowego, uzyskanego z dojenia z jednego gospodarstwa oraz przemysłowy Saint-Nectaire, dopuszczony od początku lat 60., wytwarzany w mleczarni z pasteryzowanego przed produkcją mleka z kilku gospodarstw.
       
    • Wizyta studyjna w Ferme du Clos La Ferme du Clos

      Jest to rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni 180 ha położone w górzystym terenie na wysokości 850m n.p.m. posiadające 80 krów mlecznych Prim'Holstein i 30 krów rasy Jersey, zajmujące się między innymi produkcją sera Saint Nectaire farmer ChNP oraz sprzedażą bezpośrednią.
  • 16.09.2021
     
    • Wizyta studyjna w GAEC de L’Oisean

      To rodzinna firma położona w centrum wulkanów Owernii, w Chambon sur Lac, na wysokości 1100 m, naprzeciwko Narodowego Rezerwatu Przyrody - doliny Chaudefour. Produkcja rolnicza odbywa się tu z poszanowaniem środowiska naturalnego. Krowy mleczne gospodarstwa produkują mleko, które jest przetwarzane na sery Saint Nectaire i jogurty pitne w kilku smakach.
       
    • Wizyta studyjna GAEC DE FLÉCHAT / FERME LE ROC

      Firma powstała w 2016 roku na wyżynach Orcival na wysokości 1100m. Na około 300 hektarach ukwieconych łąk górskich przez ponad 160 dni w roku wypasa się stado 150 krów mlecznych Prim'holstein i Montbéliarde oraz 200 owiec. Produkcja mleka stanowi bazę do produkcji Saint Nectaire Fermier. Jest on sprzedawany na farmie w ramach sprzedaży bezpośredniej oraz na rynkach, restauracjach i sklepach spożywczych w Clermont-Ferrand. Warte doświadczenia były  rotacyjna hala udojowa oraz biogazownia, w której wytwarzany metan, który jest przekształcany w energię elektryczną i ciepło służące do ogrzewania serowarni, pomieszczeń biurowych, magazynowych i podgrzewania wody. W gospodarstwie stosuje się także recykling wody z halli udojowej i produkcji.
  • 17.09.2021
     
    • Wizyta studyjna w ferme Vialette

      Gospodarstwo istnieje od 1990 roku i zajmuje się hodowlą krów oraz owiec. Aktualnie przechodzi transformację w kierunku gospodarstwa ekologicznego. Produkowane mleko jest przetwarzane na sery Le Berger, Le Baladou, Le P’tit Baladou, L’Ouaille, Le Sainte Anne, Le Palais oraz Yaourt.
       
    • Wizyta studyjna w GAEC PENY SARCENT

      To także wielopokoleniowa rodzinna firma zlokalizowana w pobliżu Clermont-Ferrand, w miejscowości Orcines, na wysokości 750 metrów. Hoduje się tu krowy mleczne Montbéliarde, które przebywają na pastwisku przez większą część roku, a ich mleko jest przeznaczone do produkcji Fourme d'Ambert AOP.
  • 18.09.2021
     
    • Wizyta studyjna w Fromagerie La Ferme de Blomont

      Jest to ferma i niewielka rodzinna serowarnia. Właściciele posiadają około 80 ha ziemi (65 ha to pastwiska, natomiast 15 ha służy uprawie zboża) oraz hodują 70 krów, z czego 30 dojnych. Produkuje się tu między innymi niepasteryzowane mleko, sery białe (twarogowe) sprzedawane w słoikach, a przede wszystkim — ser wiejski Le Blomont i ser Le Fromental.

Więcej informacji o projekcie w ramach którego odbył się wyjazd, znajduje się w jego opisie, zamieszczonym na naszej stronie.