|

Turystyka kulinarna na rzecz wsi

Dla podniesienia wiedzy na temat turystyki kulinarnej, w dniach 5-6 października 2021 roku w hotelu Wodnik koło Bełchatowa, odbyła się konferencja o nazwie „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”. Wydarzenie stanowiło podsumowanie projektu realizowanego przez naszych partnerów.

Pragnieniem prowadzących wydarzenie było zaszczepienie uczestnikom idei, że rozwój turystyki kulinarnej może przynieść wiele profitów dla obszarów wiejskich — od rozwoju lokalnej gospodarki, przez zwiększenie konkurencyjności produktów, po rozkwit inicjatyw społecznych opartych na zasobach lokalnych.

W ramach tego, podczas wydarzenia opracowano tematy:

  • Jak wykorzystać kulinaria do rozwoju gospodarki lokalnej, oferty turystycznej i budowy marki regionu?
  • Atrakcyjność produktu gastronomicznego w turystyce.
  • Polska turystyka kulinarna czyli najciekawsze propozycje i produkty turystyczne z Polski.
  • Dziedzictwo kulinarne na przykładzie Włoch.
  • Kulinarna podróż do Francji.
  • Marketing doświadczeń kulinarnych w agroturystykach i małych pensjonatach.
  • Wyzwania rozwojowe polskich szlaków kulinarnych i regionalnych marek turystycznych w zakresie kulinariów na przykładzie rozwiązań zastosowanych w Unii Europejskiej — panel dyskusyjny (Francja, Włochy).
  • Jak zbudować ofertę turystyki kulinarnej od podstaw, żeby trafić w obecne i przyszłe gusta polskiego turysty kulinarnego (warsztaty)?

W konferencji wzięło udział 100 uczestników — po 25 osób z terenu województwa lubelskiego, lubuskiego, mazowieckiego oraz śląskiego.

Po więcej informacji na temat projektu w ramach którego prowadzone są wyżej opisane badania, zapraszamy do jego opisu, znajdującego się na naszej stronie.