Dla podniesienia wiedzy na temat turystyki kulinarnej, w dniach 5-6 października 2021 roku w hotelu Wodnik koło Bełchatowa, odbyła się konferencja o nazwie „Rozwój obszarów wiejskich w oparciu o turystykę kulinarną”. Wydarzenie stanowiło podsumowanie projektu realizowanego przez naszych partnerów.
Pragnieniem prowadzących wydarzenie było zaszczepienie uczestnikom idei, że rozwój turystyki kulinarnej może przynieść wiele profitów dla obszarów wiejskich — od rozwoju lokalnej gospodarki, przez zwiększenie konkurencyjności produktów, po rozkwit inicjatyw społecznych opartych na zasobach lokalnych.
W ramach tego, podczas wydarzenia opracowano tematy:
- Jak wykorzystać kulinaria do rozwoju gospodarki lokalnej, oferty turystycznej i budowy marki regionu?
- Atrakcyjność produktu gastronomicznego w turystyce.
- Polska turystyka kulinarna czyli najciekawsze propozycje i produkty turystyczne z Polski.
- Dziedzictwo kulinarne na przykładzie Włoch.
- Kulinarna podróż do Francji.
- Marketing doświadczeń kulinarnych w agroturystykach i małych pensjonatach.
- Wyzwania rozwojowe polskich szlaków kulinarnych i regionalnych marek turystycznych w zakresie kulinariów na przykładzie rozwiązań zastosowanych w Unii Europejskiej — panel dyskusyjny (Francja, Włochy).
- Jak zbudować ofertę turystyki kulinarnej od podstaw, żeby trafić w obecne i przyszłe gusta polskiego turysty kulinarnego (warsztaty)?
W konferencji wzięło udział 100 uczestników — po 25 osób z terenu województwa lubelskiego, lubuskiego, mazowieckiego oraz śląskiego.
Po więcej informacji na temat projektu w ramach którego prowadzone są wyżej opisane badania, zapraszamy do jego opisu, znajdującego się na naszej stronie.