Dla podniesienia kwalifikacji uczniów szkół rolniczych w zakresie przetwórstwa mleka i mięsa, nasz partner — PODR Szepietowo zorganizował drugi etap warsztatów, które odbyły się w dniach 5-8 października.
Cztery grupy uczestników, na podstawie wiedzy teoretycznej otrzymanej na wstępie, krok po kroku śledziły pełen przebieg produkcji żywności — uczestnicząc tak w przygotowywaniu surowca, jak i w tworzeniu pełnowartościowego produktu końcowego.
Szkolenia prowadzone były w dwóch etapach, pod czujnym okiem instruktora:
W pierwszym instruktorzy informowali w jaki sposób wybrać odpowiednie składniki dla otrzymania jak najwyższej jakości produktu mięsnego. Następnie, przechodząc od teorii do praktyki, każdy z uczestników pod nadzorem technologa mógł spróbować swoich sił i umiejętności na każdym etapie przetwarzania surowca. Ponadto, uczniowie uczestniczący w warsztatach mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem, w jaki wyposażona jest linia technologiczna do przetwórstwa mięsa — każda z maszyn była zaprezentowana podczas pracy.
Drugi etap dotyczył procesów powstawania sera. Prowadzący szczegółowo przedstawili aspekty jego powstawania, omawiając najważniejsze punkty, takie jak między innymi: temperatura mleka, prawidłowa ilość podpuszczki, czy odpowiednie cięcie skrzepu decydujące o otrzymaniu produktu końcowego pożądanego przez twórcę. Również w tym etapie, uczniowie poznali kwestie techniczne produkcji — technologie oraz maszyny służące pracy serowara.
Po więcej informacji o projekcie w ramach którego odbyły się warsztaty, zapraszamy do jego opisu, znajdującego się na naszej stronie.