Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych

Partnerzy KSOW: Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie z Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu oraz Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.

Realizacja projektu rozpoczyna się w dniu 01 maja 2020 r. i kończy się w dniu
31 października 2021r.

Kwota dofinansowania: 95 167,64 zł

Celem projektu jest przeszkolenie uczestników warsztatów w zakresie przetwórstwa żywności. Na dwóch liniach technologicznych służących do przetwórstwa mleka i mięsa uczestnicy poznają technologię przetwarzania produktów spożywczych, wyposażenie linii produkcyjnej, zasady bezpiecznego przetwarzania żywności, zasady BHP oraz receptury. Będą mogli prześledzić cały proces powstawania wyrobu od fazy przygotowania surowca do powstania pełnowartościowego produktu. Warsztaty odbędą się w Podlaskim Centrum Technologii Rolno Spożywczych, działającym przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie (Szepietowo Wawrzyńce 64, 18-210 Szepietowo).

Szkolenia odbędą się w formie warsztatów jako najbardziej adekwatnej formy przekazania wiedzy praktycznej. Dzięki temu uczestnicy obok zdobycia wiedzy teoretycznej, posiądą wiedzę praktyczną aktywnie uczestnicząc w różnych czynnościach procesu przetwórstwa. Powstanie również film instruktażowy, który posłuży jako materiał edukacyjny oraz promocyjny.

 


Kolejne filmy instruktażowe dotyczące przetwórstwa żywności

News z 3.11.2020 r. - zobacz

Zapraszamy do obejrzenia kolejnych filmów instruktażowych dotyczących przetwórstwa żywności. Filmy dotyczą przetwórstwa mięsa, które dodatkowo wzbogacone zostały o zagadnienia związane z MLO, RHD, sprzedaż bezpośrednią, zagadnienia związane z jakością i bezpieczeństwem żywności. Zaprezentowani zostali również przedsiębiorcy zajmujący się przetwarzaniem żywności, którzy wyróżniają się w swojej branży.

Zachęcamy do obejrzenia filmów:

https://www.youtube.com/watch?v=EkiWNHkA78o

https://www.youtube.com/watch?v=633kJUDb3qs

https://www.youtube.com/watch?v=laoC7n4cXag

Ponadto zapraszamy do obejrzenia filmu przedstawiającego linię technologiczną do przetwórstwa mleka - https://www.youtube.com/watch?v=T5NI3_SECh8

Filmy zostały zrealizowane w ramach operacji „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych” i dostępne są na kanale YouTube Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Filmy powstały w ramach operacji realizowanej przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie wraz z partnerami: Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie.

 


Projekt realizowany w ramach priorytetu 3: Wspieranie organizacji łańcucha żywnościowego, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, dobrostanu zwierząt oraz zarządzania ryzykiem w rolnictwie.