Wraz z uruchomieniem strategii „Od pola do stołu”, decydenci Unii Europejskiej położyli silny nacisk na transformację w kierunku przejścia na zdrowsze i bardziej zrównoważone systemy żywnościowe. Aby jednak osiągnąć ambitne cele strategii, ważne jest skupianie się nie tylko na tym co w „gospodarstwie” i na „stole”, ale także na tym, co zachodzi w procesie „od - do”.
Aby producenci żywności mogli stale wprowadzać na rynek innowacyjne rozwiązania i umożliwiać transformację naszych systemów żywnościowych, sektor zajmujący się składem żywności twierdzi, że jego rola jest niezbędna w pomyślnej realizacji strategii. Dlatego tak ważne jest posiadanie ram regulacyjnych uznających i promujących innowacje wraz z wprowadzaniem polityk opartych na dowodach naukowych.
Dołącz do wirtualnej konferencji EURACTIV aby omówić w jaki sposób dzięki innowacjom w nauce, nadal będzie można tworzyć przyszłościowe produkty odpowiadające zróżnicowanym i zmieniającym się wymaganiom konsumentów. Podczas konferencji, organizatorzy postarają się odpowiedzieć na pytania:
- Jaki jest wkład sektora zajmującego się składem żywności w zdrowszą i bardziej zrównoważoną dietę?
- W jaki sposób, zgodnie z celami zdrowia publicznego, przekonstruowanie żywności może pomóc w leczeniu i zarządzaniu chorobami niezakaźnymi (NCD)?
- Jakie wyzwania stoją przed nami i co może hamować stosowanie innowacyjnych rozwiązań?
Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy zarejestrować się na stronie wskazanej przez organizatorów.
Spotkanie odbywać się będzie w języku angielskim.