Wideokonferencja „Rola informacji rynkowej dla prawidłowego funkcjonowania rynków rolno-spożywczych”

Zapraszamy do udziału w wideokonferencji „Rola informacji rynkowej dla prawidłowego funkcjonowania rynków rolno-spożywczych”.

Kiedy i jak można wziąć udział?

31 marca br., godz. 10:00, online z wykorzystaniem aplikacji Microsoft Teams. Aby wziąć udział w konferencji należy w dniu wydarzenia kliknąć link: Link_do_Konferencji_MRiRW_31_03_2021

Dla kogo?

Konferencja jest skierowana do wszystkich uczestników rynku rolno-spożywczego, dla których informacja rynkowa stanowi istotny element prowadzonej działalności. Ma ona również na celu zwrócenie uwagi na aspekt wzmocnienia tzw. „przejrzystości rynku” i zmniejszenie asymetrii informacyjnej w całym łańcuchu dostaw żywności.

Tematyka konferencji

Podczas konferencji zaprezentowane zostaną informacje na temat znaczenia informacji rynkowej dla branży rolno-spożywczej, zwiększania przejrzystości rynku a także  dostępnych źródeł informacji, w tym informacji na temat funkcjonowania Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w MRiRW. Przedstawiona będzie również informacja na temat prowadzonych przez IERiGŻ-PIB analiz rynkowych jak również wykorzystania dostępnych informacji rynkowych przez przedsiębiorców oraz przez rolników.

Organizatorzy

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy współudziale: Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Związku Polskie Mięso.

PROGRAM KONFERENCJI

10.00 – 10:10 Rozpoczęcie spotkania i powitanie zaproszonych gości -  Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

10:10 – 10:25 „Rola informacji rynkowej dla stabilizacji rynków rolnych” - Waldemar Guba, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.

10:25 – 10:40 „Unijne źródła informacji rynkowej, ze szczególnym uwzględnieniem danych
                        udostępnianych przez Komisję Europejską” - 
Maciej Fedak, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.

10:40 – 10:55 „Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej – informacja o systemie
                        i nadchodzących zmianach” - 
Adam Pachnicki, Departament Przetwórstwa i Rynków Rolnych w MRiRW.

10:55 – 11:15 „Działania Instytutu w zakresie analizy rynków rolnych, w tym cen i kosztów
                        produkcji” - p
rof. dr hab. Marian Podstawka, Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB.

11:15 – 11:30 „Informacja rynkowa w procesie podejmowania decyzji na etapie przetwórstwa” - Witold Choiński  - Prezes Zarządu Związku Polskie Mięso.

11:30 – 11:45 „W jaki sposób i w jakim zakresie rolnicy wykorzystują informacje rynkowe?”  - Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych.

11:45 – 12:00 Podsumowanie i zakończenie spotkania.