Aktualności
Rolnictwo i węgiel
Związki zawierające węgiel są podstawą życia na Ziemi — stanowią budulec naszych społeczeństw i gospodarek. W ludzkim ciele, węgiel jest po tlenie najliczniejszym pierwiastkiem ze względu na masę (ok. 18,5%). Stanowi połowę wagi spożywanego przez nas…
Bezpieczeństwo żywnościowe zaczyna się od gleby
Zapraszamy do śledzenia Globalnego Forum do spraw Żywności i Rolnictwa / Global Forum for Food and Agriculture 2022 (GFFA) — corocznego wydarzenia podczas którego publiczność ekspertów ze świata polityki, świata biznesu i od społeczeństwa…
Małe kroki na grząskim gruncie
Wiemy więcej o ruchach ciał niebieskich,
niż o ziemi po której stąpamy
— Leonardo Da Vinci
Kilka wieków później, słowa Leonarda są nadal bliskie prawdy. Poziom wiedzy na temat naszych gleb najlepiej podsumowuje fakt, że dotychczas…
O produktach na naszych stołach, o rolnikach je produkujących
„Food for Europe” to europejska seria podcastów o żywności którą spożywamy i rolnikach, którzy ją produkują. Szczególną uwagę zwrócić warto na pięć pierwszych odcinków. Koncentrują się one na rolnictwie ekologicznym, które znajduje się w centrum…
W drodze do osiągnięcia Zielonego Ładu
Zapraszamy do obejrzenia debaty online organizowanej przez forum Idei Fundacji Batorego i ECFR Warszawa we współpracy z Counterpoint, o nazwie „Europejski Zielony Ład: recepta na rozwój czy źródło konfliktów?”. Wydarzenie odbędzie się 7 grudnia 2021…
Polecamy lekturę Przeglądu Obszarów Wiejskich EU
Najnowszy numer Przeglądu Obszarów Wiejskich UE poświęcony został działaniom na rzecz klimatu na obszarach wiejskich. W poszczególnych jego rozdziałach zestawiono powiązania między różnymi formami działań w dziedzinie klimatu a najważniejszymi…