Aktualności
Produkty z pola, prosto na stół? Zrównoważone rolnictwo jako droga do wzmocnienia naszego bezpieczeństwa.
Podczas gdy większość uwagi świata skupia się na śledzeniu i wspieraniu Ukrainy, Unia mierzy się z środowiskowymi, społecznymi i klimatycznymi problemami kontynentu. Ich rozwiązaniem może być strategia „Od pola do stołu”, której założeniem jest…
Zdrowie roślin, naszym zdrowiem
Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła 12 maja Międzynarodowym Dniem Zdrowia Roślin. Celem jest podniesienie globalnej świadomości na temat znaczenia zdrowia roślin – a od niego zależy zdrowie zarówno nasze, jak i naszej planety. Rośliny stanowią…
Co dalej z polskim rolnictwem?
Z okazji jubileuszu 50 lat swojej działalności, Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN organizuje cykl wydarzeń dotyczących rozwoju naszego kraju, ze szczególną uwagą podchodzących do rozwoju obszarów wiejskich i wyzwań stojących przed ich…
Znamy miejsce tegorocznego Europejskiego Forum Rolniczego!
Jakie wyzwania stoją przed rolnictwem europejskim w obliczu wojny w Ukrainie? Jak będzie wyglądał handel produktami rolno-spożywczymi w najbliższym 10-leciu? Co dalej z Europejskim Zielonym Ładem? Co z bezpieczeństwem żywności?
Nasze lasy w naszych kuchniach — ruszył konkurs dla kół gospodyń wiejskich!
26 kwietnia wystartował ogólnopolski konkurs dla kół gospodyń wiejskich o nazwie „Natura od kuchni”. Jego organizatorem są Lasy Państwowe, które czekają na najciekawsze zgłoszenia propozycji promowania zdrowej żywności z naszych gajów, gąszczy i…
„Agroekologia nie może być pchana naprzód wyłącznie przez akademików i ekspertów”
Osoby szukające odpowiedzi na pytania dotyczące agroekologii zachęcamy do przeczytania pierwszej części przewodnika w tym temacie, świeżo opublikowanego przez Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Ziarno, opracowanego we współpracy ze specjalistami…