Aktualności
Produkty z pola, prosto na stół? Zrównoważone rolnictwo jako droga do wzmocnienia naszego bezpieczeństwa.
Podczas gdy większość uwagi świata skupia się na śledzeniu i wspieraniu Ukrainy, Unia mierzy się z środowiskowymi, społecznymi i klimatycznymi problemami kontynentu. Ich rozwiązaniem może być strategia „Od pola do stołu”, której założeniem jest…
Od kóz dla małych serowarni i przetwórni — podsumowanie konferencji
Dla rozwoju małych przetwórni i serowarni opierających się o produkty koziego pochodzenia, nasz partner — Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Hodowli Owiec i Kóz, w dniach 13-14 września zorganizował konferencję skierowaną do…
W drodze do zrównoważonego systemu żywnościowego
Zapraszamy do śledzenia drugiej konferencji Unii Europejskiej „Od Pola do Stołu — Wspólne budowanie zrównoważonego systemu żywnościowego”, która odbędzie się w dniach 14-15 października 2021 roku w formie online.
„Muzeum Supermarketu” czeka na odwiedziny!
Zapraszamy do odwiedzenia wystawy audiowizualnej online: „Muzeum Supermarketu” — projektu wyrosłego na gruncie wspólnych prac sieci artystów, wolontariuszy, liderów agroekologii i permakultury, którego doświadczać można na dwa sposoby, przez…
„Potrzebujemy szerszego spojrzenia na to, co wiejskie”
Niniejszy raport „Rural Voices” prezentuje obawy, nadzieje i pomysły dotyczące wizji rozwoju obszarów wiejskich ponad trzech tysięcy mieszkańców wsi z 19 różnych krajów Unii Europejskiej. W odpowiedzi na propozycję Ursuli von der Leyen…
Koła gospodyń wiejskich zakończyły szkolenia!
Czym jest produkt tradycyjny? Gdzie znaleźć warte uwagi produkty regionalne? Kiedy produkt może nosić miano „lokalny”? Koła znają już odpowiedzi na te pytania!