„Jakość i bezpieczeństwo żywności w małym przetwórstwie rolno-spożywczym”
Partner KSOW: Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w partnerstwie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli oraz Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie
Czas trwania projektu: 10.08.2018 – 30.09.2018 r.
Budżet projektu: 42 963,50 PLN
Odbiorcy projektu:
mieszkańcy obszarów wiejskich czterech sąsiadujących województw tj. warmińsko- mazurskiego, podlaskiego, mazowieckiego i lubelskiego, w tym:
- rolnicy i inni mieszkańcy obszarów wiejskich zainteresowani podjęciem małego przetwórstwa rolnego
- osoby już prowadzący małe przetwórstwo rolno zamierzający wprowadzać zmiany
- doradcy rolniczy
- naukowcy
Działania i efekty projektu:
Podniesienie świadomości i wiedzy wśród 71 uczestników przedsięwzięcia w zakresie zachowania bezpieczeństwa i wysokiej jakości wytwarzanej żywności jako warunków podstawowych przy małym przetwórstwie rolno – spożywczym. 71 uczestników wyjazdu studyjnego:
- w trakcie konferencji nabyło wiedzę z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności wytwarzanej w małych przetwórniach i rozprowadzanej w ramach krótkich łańcuchów dostaw;
- nabyło wiedzę praktyczną z zakresu małego przetwórstwa rolno - spożywczego poprzez poznała dobre praktyki w małych zakładach przetwórczych na przykładzie innych krajów UE
- nabyło wiedzę z zakresu procedur dotyczących uzyskania certyfikatu w systemie jakości żywności na przykładzie wybranych producentów.
- zostało uświadomionych co do konieczności wytwarzania bezpiecznej i wysokiej jakości żywności jako warunku odniesienia sukcesu w prowadzonej działalności
- zostało uświadomionych na temat przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez sieciowanie producentów żywności, nowoczesne systemy sprzedaży
- aktywizacja mieszkańców obszarów wiejskich na rzecz podejmowania inicjatyw zmierzających do tworzenia nowych miejsc pracy .
W ramach projektu zrealizowano 3 wyjazdy studyjne dla 71 uczestników oraz konferencję.
Priorytet 3 PROW: Wspieranie organizacji łańcucha dostaw żywności, w tym przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rolnych, promowanie dobrostanu zwierząt i zarządzania ryzykiem w rolnictwie
Cele KSOW
Cel 2: Podniesienie jakości realizacji Programu
Działanie 6 KSOW: Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju