Rozwój współpracy sieciowej związanej w produkcją bezpiecznej żywności w ramach klastra
Partner KSOW: Mazowiecki Park Naukowo-Technologiczny – Park Spółdzielczy w Płońsku w partnerstwie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Fundacją Nauka i Edukacja dla Agrobiznesu w Warszawie
Czas trwania projektu: 01.03.2018 – 31.10.2018 r.
Budżet projektu: 47 497,13 PLN
Odbiorcy projektu byli:
Członkowie klastra Bezpieczna Żywność oraz podmioty zrzeszone w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego. Klaster bezpieczna żywność zrzeszała wówczas 31 członków:
- producentów żywności,
- przetwórców,
- instytucje naukowe
- organizacje otoczenia biznesu.
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zrzeszała wówczas producentów, liczącą ponad 200 członków. Działania seminaryjne i warsztatowe w ramach operacji zostały skierowane do członków obu organizacji z terenu województwa mazowieckiego oraz województw sąsiadujących, które w wyniku analizy zostały zidentyfikowane jako potencjalni partnerzy odpowiadający charakterystyce merytorycznej i mogący stanowić potencjalnie sąsiadujące ogniwa łańcucha wartości.
Działania i efekty projektu:
Upowszechnienie wiedzy w zakresie funkcjonowania sieci kooperacji
w szczególności organizacji o charakterze klastrowym, a następnie identyfikacja możliwości współpracy i aktywizacja producentów żywności w ramach klastra, umożliwiająca podjęcie wspólnych inicjatyw i rozwiązań związanych z:
- dystrybucją produktów żywnościowych;
- budową marki produktów żywnościowych w ramach klastra.
W działaniach łącznie udział wzięło 67 podmiotów należącej do grupy docelowej.
Efektami operacji było:
- opracowana analiza „Potencjalni partnerzy klastra „Bezpieczna żywność”, do pobrania w bibliotece KSOW, która obejmowała następujące zakresy tematyczne:
- Rynek produktów lokalnych w województwie mazowieckim i województwach sąsiednich do województwa mazowieckiego;
- Identyfikację i wykaz potencjalnych partnerów klastra Bezpieczna Żywność;
- Obszary współpracy i wspólnych inicjatyw klastra z zidentyfikowanymi partnerami;
- Możliwe modele współpracy podmiotów w ramach klastra, w szczególności w oparciu o dobre praktyki.
- Opracowana broszura ,,Klaster bezpieczna żywność” – znajdziesz ją w bibliotece KSOW.
- Przeprowadzone seminarium pt. „Współpraca w ramach klastra Bezpieczna żywność” dla 29 uczestników – dostęp do wiedzy;
- Przeprowadzone trzy warsztaty dotyczące rozwiązań związanych z dystrybucją produktów żywnościowych oraz budową marki produktów żywnościowych w ramach klastra – praktyczny trening dla możliwej współpracy w terminach:
- 16 października - 13 osób
- 23 października - 12 osób
- 30 października – 13 osób
Priorytet 2 PROW: Zwiększanie rentowności gospodarstw i konkurencyjności wszystkich rodzajów rolnictwa we wszystkich regionach oraz promowanie innowacyjnych technologii w gospodarstwach i zrównoważonej gospodarki leśnej
Cele KSOW
Cel 1: Zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich
Działanie 9 KSOW: Wspieranie współpracy w sektorze rolnym i realizacji przez rolników wspólnych inwestycji