Integracja w rolnictwie a produkcja żywności wysokiej jakości i zdolność do wdrażania innowacji na przykładzie Włoch
Partner KSOW: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych "POLSKA EKOLOGIA", Gmina Tuczna, Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
Czas trwania projektu: 01.04.2021–30.10.2021
Budżet projektu: 125 418,80 zł
Odbiorcy projektu:
- rolnicy,
- doradcy rolniczy,
- przedstawiciele samorządu terytorialnego,
- przedstawiciele świata nauki.
Działania i efekty projektu:
- Wyjazd studyjny – do Włoch dla 20 uczestników, mający na celu przeszkolenie i podniesienie wiedzy w zakresie:
- systemów jakości żywności,
- krótkich łańcuchów dostaw,
- rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich w obszarze małego przetwórstwa lokalnego,
- innowacyjności, w tym rozwoju społeczeństwa cyfrowego w rolnictwie,
- tworzenia sieci współpracy partnerskiej.
- Cztery spotkania powyjazdowe, zorganizowane w ramach wkładu własnego, mające na celu przekazanie zainteresowanym osobom zdobytą podczas wyjazdu studyjnego wiedzę.
Więcej o projekcie, pisaliśmy na naszym portalu:
Co stoi za sukcesem włoskiego rolnictwa?
Priorytet 1 PROW: Wsparcie transferu wiedzy i innowacji w rolnictwie, leśnictwie i na obszarach wiejskich.
Cele KSOW
Cel 1: zwiększenie udziału zainteresowanych stron we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.
Działanie 6 KSOW: Ułatwienie wymiany wiedzy między podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.